ГоловнаЕкономікаБізнес

Прокуратура скасувала рішення Гереги про відкликання наглядової ради "Київміськбуду"

Питання зміни членів наглядової ради може розглядатися тільки на зборах акціонерів

Прокуратура скасувала рішення Гереги про відкликання наглядової ради "Київміськбуду"
Галина Герега

Прокуратура Києва скасувала рішення секретаря Київради Галини Гереги про відкликання членів наглядової ради ПАТ ХК "Київміськбуд" Миколи Порайка, Олега Клочака та Едуарда Арустамяна.

Як йдеться в повідомленні прокуратури Києва, таке рішення було прийнято за результатами перевірки законності скасування Київміськрадою довіреностей на представництво інтересів територіальної громади Києва в засіданнях наглядової ради "Київміськбуду".

"Встановлено, що заступником міського голови - секретарем Київради Герегою Г.Ф. 24.04.2012 були видані доручення Клочаку О., Порайкові М. і Арустамяну Е. на представлення інтересів територіальної громади Києва у засіданнях наглядової ради ПАТ ХК" Київміськбуд". Однак, всупереч вимогам Конституції України, ЗУ "Про місцеве самоврядування" та регламенту КМБ, вами [Герегою] як заступником міського голови - секретарем Київради одноосібно, без наявних на те повноважень і без погодження відповідними комісіями Київради, до функціональної спрямованості яких співвідноситься це питання, листом від 23.04.2014 повідомлено ПАТ ХК "Київміськбуд" про скасування відповідних довіреностей, якими зазначені особи були уповноважені представляти інтереси територіальної громади Києва в засіданнях наглядової ради ПАТ ХК "Київміськбуд", - йдеться в документі.

У прокуратурі роз'яснили, що відповідно до низки правових законодавчих актів України, повноваження щодо внесення змін до наглядової ради можуть прийматися тільки під час загальних зборів акціонерів, а також з попереднього розгляду відповідними комісіями Київради. "Отже, ви як заступник міського голови - секретар Київради не наділені повноваженнями щодо скасування доручень... А значить, вони не можуть бути скасовані", - йдеться в документі.

"Згідно з ЗУ "Про акціонерні товариства" та статутом ХК "Київміськбуд" обрання членів наглядової ради є виключно компетенцією загальних зборів акціонерного товариства. Члени наглядової ради обираються шляхом кумулятивного голосування строком на 3 роки", - підкреслили в прокуратурі.

Так як Порайка, Клочака й Арустамяна обрали в наглядову раду 25 квітня 2012 року на загальних зборах акціонерів "Київміськбуду", то і прийняття рішення про дострокове припинення їх повноважень або відкликання має прийматися тільки на зборах акціонерів.

"Водночас до порядку денного загальних зборів акціонерів ПАТ ХК "Київміськбуд" не включає питання про дострокове припинення повноважень представників членів наглядової ради Порайка, Клочака і Арустамяна", - наголошується в документі. Тому наглядова рада в такому складі залишається легітимною.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram