ГоловнаЕкономікаДержава

Українські банки припиняють роботу в Криму

За умов російської окупації банки не можуть функціонувати відповідно до закону

Українські банки припиняють роботу в Криму
Фото: Макс Левин

Національний банк заборонив банкам України будь-яку діяльність у Криму до завершення російської окупації.

Про це повідомляє прес-служба Національного банку України.

"Правління НБУ змушене 6 травня 2014 року ухвалити рішення (тимчасово, до закінчення окупації) припинити подальшу діяльність українських банківських установ і їх відокремлених підрозділів на зазначеній території", - вказано в повідомленні.

Згідно з повідомленням, центральний банк затвердив таке рішення, оскільки не має можливості здійснювати банківське регулювання та нагляд, валютний контроль і державний фінансовий моніторинг за діяльністю банків у Криму.

"Окупація території Автономної Республіки Крим і міста Севастополя порушила роботу банківської системи в регіоні, що призвело до виникнення загрози інтересам вкладників та інших кредиторів банків", - наголошено в повідомленні.

У повідомленні наголошують, що подальше функціонування банків за умов окупації буде порушенням законодавства України у зв'язку з неможливістю виконання такими банками та їх підрозділами вимог законодавства України: через це багато банків фактично вже були змушені призупинити або припинили свою діяльність в Криму.

У НБУ додали, що відповідальність за порушення Конституції та законів України прав і свобод людини і громадянина на тимчасово окупованій території, відшкодування матеріальної шкоди, заподіяної внаслідок тимчасової окупації, в повному обсязі покладаються на державу, яка здійснює окупацію.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram