ГоловнаЕкономікаДержава

"Газпром" погрожує в червні обмежити постачання газу Україні

У разі, якщо в травні не буде передоплати

"Газпром" погрожує в червні обмежити постачання газу Україні
Фото: www.gazprom.com

"Газпром" може омежити обсяг постачання газу Україні у червні, якщо у травні не надійде передоплата.

Про це заявив у Варшаві голова російського Міненерго Олександр Новак, інформують РИА "Новости".

"16 травня - це термін, коли виставлять рахунок за газ у червні і дадуть можливість до 31 травня оплатити постачання. Якщо оплати не буде, "Газпром" фактично матиме можливість обмежити обсяг постачання газу в Україну", - сказав Новак.

Також російський міністр заявив, що Україна на тристоронніх переговорах щодо газу у Варшаві не озвучила терміни сплати газового боргу Росії.

"Від української сторони не почули, коли і в яких обсягах сплатять борг", - сказав Новак, нагадавши, що заборгованість зараз становить 3,5 мільярда доларів.

Він позитивно оцінив надання МВФ кредиту Україні і повідомив, що не отримав відповіді від України, яку частину кредиту направлять на погашення боргу за газ.

У свою чергу міністр енергетики та вугільної промисловості України Юрій Продан заявив, що кредити МВФ Україні збільшать можливість розрахуватися за газ.

"Кошти від МВФ мають спонукати до дії українську економіку, включити процеси, які дозволять українській економіці зростати. Тоді збільшиться споживання газу і підвищиться можливість розрахуватися за газ", - сказав Продан.

У п'ятницю в Варшавы выдбулася тристороння зустріч Росії, України та ЄС із газових питань. У травні очікують ще на два раунди переговорів, повідомив раніше єврокомісар з енергетики Гюнтер Еттінгер.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram