ГоловнаЕкономікаДержава

МВФ: 2014 року ВВП України впаде на 5%

Проте вже наступного року економіка має зрости

МВФ: 2014 року ВВП України впаде на 5%

Міжнародний валютний фонд прогнозує, що 2014 року реальний ВВП України поменшає на 5%.

Про це йдеться в прес-релізі виконавчої ради МВФ, повідомляє "РБК-Україна".

"За нинішньої складної ситуації очікується, що 2014 року реальний ВВП поменшає приблизно на 5% в умовах низької довіри з боку інвесторів і споживачів. Унаслідок зниження курсу національної валюти та підвищення тарифів на газ й опалення прогнозується тимчасовий сплеск інфляції, яка до кінця 2014-го сягне 16%. Дефіцит рахунку поточних операцій повинен поменшати до приблизно 4,5% ВВП завдяки коригуванню обмінного курсу і зниженому рівню внутрішнього попиту", - йдеться в прес-релізі.

Як наголошують, завдяки міжнародній допомозі валові міжнародні резерви стабілізуються на рівні покриття приблизно 2,5 міс. імпорту.

Також очікують, що зниження курсу й офіційні запозичення (з метою фінансування значного державного дефіциту) спричинять збільшення боргу державного сектору до 57% ВВП, а зовнішній борг становитиме трохи менше за 100% ВВП.

У середньостроковій перспективі МВФ вважає, що економічні перспективи України поліпшають.

"Очікується, що 2015 року зростання реального ВВП сягне 2%, а в середньостроковій перспективі - 4-4,5%. Рівень безробіття, що реагує на відновлення економіки із затримкою, поступово поменшає з 8,5% у 2014 році до 7,5% у 2016-му", - йдеться в повідомленні МВФ.

Окрім того, після відновлення конкурентоспроможності прогнозують зростання експорту більш ніж на 6% на рік протягом 2015-2016 років.

"До кінця 2016 року інфляція знизиться до приблизно 6%, а НБУ збільшить свої міжнародні резерви до майже 4-місячного покриття імпорту", - йдеться в повідомленні.

Нагадаємо, 30 квітня МВФ затвердив для України кредит "стенд-бай" на суму 17,1 млрд доларів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram