ГоловнаЕкономікаФінанси

Валютну іпотеку дозволять виплачувати у гривні

НБУ вирішив піти назустріч позичальникам

Валютну іпотеку дозволять виплачувати у гривні
Фото: Макс Левин

Національний банк розробляє законопроект, який передбачає можливість виплачувати в гривні валютні іпотечні кредити, видані фізичним особам.

Про це пише "Фінмайдан" з посиланням на концепцію проекту закону "Про врегулювання ситуації з погашенням заборгованості громадян за іпотечними кредитами в національній валюті".

У ньому наголошується, що валютні іпотечні кредити видавалися, коли обмінний курс був близько 5 грн/дол. "На сьогодні він становить 11,5 грн. За умови відсутності джерел доходів в іноземній валюті значна частина боржників на сьогодні фактично не має можливості обслуговувати борг, обсяг якого постійно зростає відповідно до зростання обмінного курсу", - йдеться в документі.

Очікується, що банки будуть зобов'язані запропонувати позичальникам підписати додатковий договір. У ньому буде визначено, що подальше погашення кредиту має здійснюватися виключно у гривні за курсом 7,99 грн/дол.

Добровільна передача боржником предмета іпотеки тягне за собою повне припинення зобов'язань за кредитом, йдеться в документі. Крім того, НБУ пропонує списати всі пені і штрафи, які були нараховані після різкої девальвації гривні. А якщо ж клієнт вже сплатив частину нарахованих штрафів, то Нацбанк рекомендуватиме банкам перерахувати цю суму в рахунок погашення тіла кредиту.

Законопроект, в якому детально будуть виписані фінансові та податкові нюанси, НБУ збирається розробити і подати до парламенту в найкоротші терміни. "Ми будемо просити в.о. президента Олександра Турчинова в стислі терміни підписати закон, підкреслюючи важливість вирішення цієї соціальної проблеми", - сказав перший заступник голови НБУ Володимир Кротюк.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram