ГоловнаЕкономікаДержава

Європа побудує газопровід з Азербайджану в Іспанію

Систему трубопроводів TANAP-TAP продовжать до Піренейського півострова

Європа побудує газопровід з Азербайджану в Іспанію
Фото: www.trans-adriatic-pipeline.com

Європейський Союз має намір продовжити маршрут постачання газу Південним газовим коридором (трубопроводи TANAP і TAP), який зараз закінчується в Італії, до Франції та Іспанії.

Про це пишуть "Ведомости" із посиланням на представника Єврокомісії.

Програма будівництва газопроводів між Іспанією та Францією для постачання каспійського газу розрахована на 2014-2020 роки. Для цього сформовано спеціальний фонд у розмірі 5,8 млрд євро. Це дозволить Європі збільшити постачання газу з Азербайджану, а також у перспективі розпочати імпорт із Туркменістану та з Ірану.

Систему газопроводів TANAP-TAP мають побудувати до 2019 року від азербайджанського родовища Шах-Деніз (запаси 1,2 трлн куб. м) через Грузію, Туреччину (тут закінчується TANAP і починається TAP), Грецію, Албанію на південь Італії. Нею планують постачати 6 млрд куб. м газу в Туреччину і 10 млрд куб. м у Європу.

Азербайджанський газ у Європі не стане серйозною альтернативою російському. Запаси Азербайджану не такі великі, а собівартість видобутку висока. У Туркменії й Ірані газ дешевший, причому якщо Туркменістан уже має великого клієнта - Китай, то іранський газ у довгостроковій перспективі може створити серйозну конкуренцію російському. Запаси газу Ірану та Росії - порівнянні і є одними з найбільших у світі (близько 34 трлн куб. м).

Нагадаємо, у вересні минулого року Азербайджан підписав контракт на постачання газу в ЄС. Продавцем газу виступить держкомпанія SOCAR, покупцями - Shell, болгарська Bulgargas, іспанська Gas Natural Fenosa, грецька DEPA, німецька E.ON, французька GDF Suez, італійські Hera Trading і Enel і швейцарська AXPO.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram