ГоловнаЕкономікаДержава

У Росії вирішили, де брати електроенергію для Криму

Відмова від української електрики обійдеться РФ в $1,7 млрд

У Росії вирішили, де брати електроенергію для Криму
Фото: earth-chronicles.ru

Міненерго РФ визначилося зі схемою енергопостачання Криму, який зараз майже повністю залежить від материкової України. Наявні на півострові станції покривають тільки 10-30% із 1400 МВт, необхідних регіону.

Як повідомляють "Ведомости" з посиланням на представника Міненерго, відомство розглядало кілька варіантів. Перший передбачав будівництво генерації потужністю приблизно 1320 МВт на півострові; другий - будівництво ЛЕП чи прокладання підводного кабелю через Керченську протоку без зведення місцевої генерації; третій - проміжний (500-600 МВт - на півострові, а інша потужність передається через ЛЕП або підводний кабель).

Свій вибір чиновники зупинили на сценарії, який передбачає будівництво газової електростанції потужністю 600 МВт у Новоросійську (Краснодарський край Росії) й об'єднання енергосистеми півострова з російською. Водночас Міненерго ще не визначилося, прокладати підводний кабель чи будувати повітряні лінії електропередачі до Криму.

Терміни реалізації проекту - 2-2,5 року.

За оцінками російських експертів, вартість нової ТЕС становитиме 20-30 млрд рублів, підводний кабель обійдеться у 20 млрд руб., ЛЕП - в 10 млрд руб., ще 10-15 млрд руб. доведеться витратити на модернізацію розподільчих мереж у Криму. Разом виходить приблизно 60 млрд руб., або $1,7 млрд.

 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram