ГоловнаЕкономікаБізнес

АМКУ зацікавився подорожчанням маршруток

Влада почала розбиратися, чому зростає вартість проїзду

АМКУ зацікавився подорожчанням маршруток
Фото: Микола Даневич

Антимонопольний комітет вивчає розрахунки, згідно з якими перевізники підвищили вартість проїзду в маршрутних таксі в березні-квітні. Приводом для перевірок стала велика кількість скарг від громадян, заявили в прес-службі АМКУ "Капіталу".

Масовий перегляд тарифів на проїзд пояснюється підвищенням вартості палива, викликане різким падінням курсу гривні. Зараз дизпаливо на заправках коштує в середньому близько 14,6 грн/літр, свідчать дані компанії Upeco. На початку року вони були менше за 10 грн.

Внаслідок цього у Києві, наприклад, вартість проїзду в маршрутках зросла на 0,5-1 грн. У Полтаві, де місцеві компанії просили підвищити тариф щонайменше на 1 грн, чиновники погодилися лише на 0,5 грн. Але навіть у цьому випадку у АМКУ виникли питання. Через те, що тарифи підвищили не всі підприємства, комітет запідозрив змову.

У Кіровограді, де перевізники запросили ціни на рівні 3,5 грн, місто відмовилося від узгодження. Максимум, на який згодні в мерії, - 2,75 грн за поїздку. В Івано-Франківську влада погодилися підвищити вартість проїзду на 50% до 3 грн.

Відучора тарифи на проїзд до 4 грн підняли окремі перевізники Дніпропетровська, причому це рішення не було узгоджене з міською владою.

Нагадаємо, паливо в Україну переважно імпортується. Переробкою нафти в країні займається фактично лише Кременчуцький НПЗ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram