ГоловнаЕкономікаДержава

Спадання ВВП з урахуванням анексії Криму може сягнути 8%

Головна загроза для української економіки - війна

Спадання ВВП з урахуванням анексії Криму може сягнути 8%

Падіння української економіки у 2014 році з урахуванням фактичної втрати Криму та Севастополя через анексію Російською Федерацією може сягнути 8%.

Про це "Фокусу" заявив гендиректор інвесткомпанії "Драгон Капітал", президент Європейської бізнес-асоціації Томаш Фіала.

"ВВП скоротиться на 3%, але це якщо не враховувати Крим. З Кримом - мінус 7-8% ВВП порівняно з минулим роком", - заявив він.

На його думку, Україна зможе пережити такий обвал економіки, як зробила це і під час кризи 2008-2009 років, коли економіка скоротилася на 15%.

"Сьогодні дійсно доречно хвилюватися тільки про те, щоб не було війни. З іншим Україна впорається", - вважає Фіала.

Нагадаємо, Крим за внеском в економіку України займає 11 місце, Севастополь - останнє. Валовий регіональний продукт Криму та Севастополя разом становить трохи менше за 4% від суми ВРП усіх регіонів.

Основні промислові підприємства Криму - це суднобудівний завод "Затока", Феодосійське виробниче об'єднання "Море", електромашинобудівний завод "СЕЛМА", завод "Фіолент", Сакський державний хімічний завод, завод "Йодобром", Кримський содовий завод, підприємство "Бром", "Кримський титан ", Сиваський анілінофарбовий завод, Керченський меткомбінат, "Чорноморнафтогаз", "Масандра", завод шампанських вин "Новий Світ", завод "Коктебель". У Криму розташовано сім морських портів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram