ГоловнаЕкономікаБізнес

Голова "Нафтогазу": Україні пропонують позиватися зі словаками через газ

Eustream порушує норми Другого і Третього енергопакетів

Голова "Нафтогазу": Україні пропонують позиватися зі словаками через газ
Фото: EPA/UPG

Європейські компанії, які хочуть постачати газ у реверсному режимі, пропонують Україні подати до суду на словацького оператора газотранспортної системи Eustream.

Про це сказав новий голова "Нафтогазу України" Андрій Коболєв в інтерв'ю Hubs.

"Ми зараз рухаємося дипломатичним шляхом у цьому питанні, хоча наші європейські партнери, які хочуть здійснювати реверсні постачання газу, пропонують піти іншим шляхом: подати до суду", - заявив він.

"Ми вважаємо, що словацький оператор порушує велику кількість норм європейського законодавства - зокрема положення Другого і Третього енергопакетів. Європейська комісія доклала максимум зусиль, щоб зробити газовий ринок максимально конкурентним. Газотранспортний ринок за своєю суттю не може бути таким конкурентним, як ринок горняток, наприклад. Є труби, якими рухається газ, і їх не можна прокласти необмежену кількість до кожного будинку. Отже, потрібно зробити максимально вільним доступ до однієї труби. Головною метою всіх реформ було відокремлення реальних технічних обмежень від віртуальних", - сказав Коболєв.

"Подивімося на суть того, що зараз діється: є транзакція, яка економічно доцільна, є технічна можливість - відмова від її реалізації фактично є обмеженням конкуренції", - додав він.

Коболєв заявив, що недавно словаки отримали хорошу знижку від "Газпрому". І тепер вони на роздоріжжі: з одного боку є знижка, а з іншого - їм можуть виставити штрафи за недотримання європейського законодавства.

Нагадаємо, Словаччина готова розпочати реверс газу з листопада у розмірі 8 млн кубометрів газу на добу, що дуже мало. Плюс Україна наполягає на поставках уже з липня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram