ГоловнаЕкономікаДержава

Торговий дефіцит України скоротився вп'ятеро

Імпорт товарів за два місяці перевищив експорт усього на $267 млн

Торговий дефіцит України скоротився вп'ятеро
Фото: EPA/UPG

Імпорт товарів в Україну в січні-лютому становив $9,4 млрд, а експорт - $9,1 млрд. Негативне сальдо зовнішньої торгівлі за два місяці становило всього $267,4 млн, що майже вп'ятеро менше порівняно з аналогічним періодом минулого року.

Такі дані в понеділок озвучила Держслужба статистики.

Скорочення негативного сальдо в першу чергу пов'язано з різким зниженням імпорту: поставки газу впали на 44%, вугілля - на 42%, легкових автомобілів - на 24%, вантажних - на 55%, ліків - на 15%. Проте, як і раніше, ці товари складають основу торгового дефіциту, тому що на них Україна витрачає найбільше грошей.

За кордон українські компанії продають переважно недорогоцінні метали й вироби з них, продукти рослинного походження (зерно і інш.), мінеральні продукти (такі, як руда). При цьому в січні-лютому істотно скоротилися експортні поставки вагонів (на 83%), добрив (на 59%), соняшникової олії (на 23%), труб з чавуну і чорних металів (на 40%).

Нагадаємо, що товарообіг між Україною та Росією цього року скоротився майже на третину. Проте Росія й досі залишається найбільшим торговельним партнером України. Другим за значенням експортним ринком для України є Туреччина, серед імпортерів друге місце у Китаю.

Імпорт товарів в Україну 2013 року виявився більшим за експорт на $13,65 млрд.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram