ГоловнаЕкономікаДержава

Рішення про викачування нафти з нафтопроводів "Укртранснафти" має ухвалювати РНБО, - думка

Потрібні висновки спеціальної комісії

Рішення про викачування нафти з нафтопроводів "Укртранснафти" має ухвалювати РНБО, - думка
Фото: kiev.olx.com.ua

Пропозиція керівництва "Укртранснафти" викачати з невикористовуваних ділянок нафтопроводів 1,355 млн т нафти для подальшої переробки в Кременчуку спровокувала низку запитань у експертів.

Це стосується і доцільності такої операції загалом, і окремих її аспектів, пише Оilnews.

Директор спецпроектів НТЦ "Психея" Геннадій Рябцев наголосив, що технологічну нафту в трубі можна прирівняти до стратегічних запасів. "Викачування такої нафти з труби доцільне, лише якщо виникає гострий нездоланний дефіцит... А що буде, якщо з нинішньою ситуацією нафту з труби вилучать зараз, а Росія, наприклад, потім закриє постачання зі своєї території і вплине на білорусів, тож постачання нафтопродуктів із цих напрямків припиняться. Із чим залишиться Україна?" - сказав експерт.

За його словами, технологічних труднощів із заміщенням нафти водно-азотною сумішшю немає, вони можуть виникнути взимку. "Але тут виникає інше питання: витіснення такого обсягу нафти із системи передбачає закачування аналогічного обсягу технологічної суміші, а хто заплатить за неї?" - додав він.

Президент Київського міжнародного енергетичного клубу Q-Club, екс-голова "Укртранснафти" Олександр Тодійчук зазначив, що "категорично не схвалює таку ініціативу". "Труба без технологічної нафти не вважається нафтопроводом, державна комісія її такою не визнає - це як холодильник без фреону. Витіснення нафти із системи в такому масштабі передбачає ухвалення якогось рішення про майбутнє самої компанії "Укртранснафта" - потрібна вона майбутньому чи вже ні", - пояснив він.

Тодійчук рекомендував чітко розподілити відповідальність. "Таке рішення може бути ухвалене на підставі висновків спеціальної комісії, до якої мають увійти незалежні експерти, юристи, представники Кабінету Міністрів та Ради національної безпеки і оборони. Коли я очолював "Укртранснафту", була викачана нафта з однієї нитки ділянки Тихорецьк - Лисичанськ, якої тоді не використовували і яка була допоміжною. Але тоді це рішення було узгоджено з Кабміном і РНБО. Просто вилучити нафту з трубопроводів, без усяких комісій і їхніх висновків - це, швидше, схоже на саботаж, це як військову техніку залишити з порожніми баками", - сказав експерт.

За його словами, головне питання, на яке має дати відповідь така комісія - за якою ціною буде здана нафта, а також - хто візьме на себе зобов'язання потім заповнити трубу нафтою і за чиї гроші вона буде куплена. Частина цієї нафти, яку пропонують викачати, могла бути закачана ще за СРСР і куплена ще по $14-16/т, додав він.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram