ГоловнаЕкономікаБізнес

Кабмін не прислухався до учасників ринку відновлюваної енергетики

Розроблений урядом законопроект передано до Верховної Ради

Кабмін не прислухався до учасників ринку відновлюваної енергетики
Фото: bau.ua

Кабінет Міністрів України не взяв до уваги пропозиції учасників ринку відновлюваної енергетики, а також стурбованість іноземних інвесторів зміною правил роботи в галузі "заднім числом" та направив відповідний законопроект (№ 4644) до парламенту.

Даним законопроектом, зокрема, пропонується виключити з формули розрахунку тарифу сонячних електростанцій (СЕС) коефіцієнт пікового часу 1,8, тобто, фактично знизити тариф для вже побудованих СЕС в 1,8 разів, пише РБК-Україна.

Раніше, Асоціація учасників ринку альтернативних видів палива та енергетики, а також Європейсько-Українське Енергетичне Агентство неодноразово виступали проти цього законопроекту, зокрема, проти зниження "зеленого" тарифу для вже побудованих і введених в експлуатацію СЕС, і наполягали на залученні їхніх фахівців до розробки цього документа.

Так, на думку партнера незалежної консалтингової компанії TRAFICON Наума Рікшпуна, зниження гарантованого "зеленого" тарифу для СЕС "заднім числом", тобто для тих електростанцій, які вже побудовані, матиме катастрофічні наслідки. Зокрема, це "вб'є довіру інвесторів" і зробить неможливим залучення інвестицій в Україну, оскільки правила гри тут міняються по ходу.

При цьому старший юрист фірми "Астерс" Ярослав Петров звернув увагу, що зниження "зеленого" тарифу може призвести до численних позовів проти України. "Сонячні електростанції можуть бути зареєстровані на компанії в юрисдикціях, з якими Україна підписала договори про захист інвестицій... Є великий ризик, що компанії звернуться до суду проти України. Великі кредитори будівництва СЕС, а серед них російські та китайські банки, також можуть звернутися до суду після виникнення неплатежів з боку позичальників", - зазначив він.

Цього тижня гендиректор CNBM New Energy Engineering Co., Ltd (найбільшої Китайської національної групи корпорацій за будівельними матеріалами) Янгджі Чен зазначив , що різке зменшення "зеленого" тарифу призведе до істотного зниження вартості власних активів корпорації в сонячній генерації України (вартістю близько $ 1 млрд.), невиконанню СЕС фінансових зобов'язань і зупинить розвиток "зеленої" енергетики в Україні . Він також зазначив, що досить високий, за словами деяких представників влади, "зелений" тариф в Україні не компенсує тих ризиків, які тут є.

"В Україні не та ситуація і не ті умови, щоб зробити тут тариф, як в Німеччині. Якщо знизити "зелений" тариф до рівня Німеччини, Іспанії, Греції, то ніхто не буде інвестувати в Україну при таких ставках. Більшість інвесторів піде у Німеччину, Японію, США. Навіщо інвестувати в Україну, якщо є набагато більш вигідні умови в інших країнах?", - підкреслив пан Чен . Він також висловив своє здивування тим, що представники українського уряду не зустрілися з представниками CNBM і не відповіли на листи найбільшого інвестора в сонячній енергетиці України .

Нагадаємо, що зараз тариф для СЕС визначається за формулою "58,46 коп./КВт-год * 1,8 * коефіцієнт "зеленого" тарифу і коригується залежно від зміни курсу євро.

Окрім того, урядовим законопроектом пропонується також істотно знизити коефіцієнти "зеленого" тарифу для нових СЕС, які будуть введені в експлуатацію після 1 липня 2014 року. При цьому станції на поновлюваних джерелах повинні купувати електроенергію для власних та господарських потреб виключно за "зеленим" тарифом, встановленим для них.

"Наприклад, "Завод ім. Фрунзе" встановив на даху невелику СЕС (це не його основний вид бізнесу), купує набагато більше електроенергії, ніж виробляє. Але, після прийняття законопроекту, він буде змушений закуповувати всю електроенергію за "зеленим" тарифом - це несправедливо", - вважає адвокат Максим Сисоєв, експерт Міжнародної фінансової корпорації з питань "зеленого" тарифу в Україні.

Законопроект визначає також, що витрати з підключення об'єктів відновлюваної енергетики до мереж повністю покладаються на інвесторів (нині діє норма про співфінансування обленерго з підключення СЕС). На думку експертів, зазначена норма призведе до завищення вартості підключення сонячних парків до мереж.

Також законопроектом встановлюється єдина вимога локальної складової для ВЕС, СЕС та біопаливних станцій, будівництво яких розпочато після 2011 року, а запуск відбувся з 1 липня 2013 року (для біогазу - з 1 січня 2014 рік) - на рівні 30%.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram