ГоловнаЕкономікаДержава

Путін пригрозив перевести на передоплату поставки газу в Україну

"Газпром" почекає із санкціями проти "Нафтогазу" до проведення консультацій

Путін пригрозив перевести на передоплату поставки газу в Україну
Фото: EPA/UPG

Президент Росії Володимир Путін заявив, що "Газпром" має постачати газ в Україну в тому обсязі, який буде сплачено за місяць вперед.

"Газпром" постачатиме газ лише в тих обсягах, які будуть проплачені українською стороною за місяць уперед", - заявив Путін на нараді в середу, повідомляє "Інтерфакс".

"Скільки вони заплатять, стільки й отримають", - додав він.

Водночас Путін попросив утриматися від переходу на передоплату до проведення додаткових консультацій з українською владою і доручив МЗС РФ організувати переговори.

"Якщо, звісно, наші партнери на ці консультації згодні, якщо ні, тоді й питання немає", - додав Путін.

У свою чергу прем'єр-міністр Росії Дмитро Медведєв нагадав, що між Росією та Україною продовжує діяти договір, укладений 2009 року, "одним з умов якого є перехід на авансову форму оплати, якщо не погашається заборгованість".

"Якщо триває ця, по суті, критична ситуація, я вважаю, що є всі підстави застосувати перехід на попередню систему оплати поставок газу", - підкреслив Медведєв.

За словами міністра енергетики РФ Олександра Новака, борг України перед Росією за газ на 9 квітня становить $2,238 млрд.

"За листопад, грудень в принципі не оплачені рахунки за поставлений газ, за рахунок виділеного кредиту шляхом купівлі облігацій оплачено січень місяць і частково - лютий. А за березень повністю не сплачено, це 526,1 млн доларів. Обсяг газу, поставлений у березні місяці, - 1 млн 959 тисяч кубічних метрів газу", - поінформував Новак.

Раніше сьогодні міністр енергетики та вугільної промисловості країни Юрій Продан заявив, що Україна не розрахувалася за поставлений у березні російський газ, і готова платити за нього лише за справедливою ціною.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram