ГоловнаЕкономікаБізнес

АМКУ наказав заправкам знизити ціни

Бензин за два місяці подорожчав на три гривні

АМКУ наказав заправкам знизити ціни
Фото: vladnews.ru

Антимонопольний комітет наказав автомобільним заправкам знизити ціни на бензин і дизельне паливо приблизно на гривню. Про це повідомила прес-служба відомства.

Комітет проаналізував ціни, які встановлювали АЗС в лютому-березні, і з'ясував, що на заправках "Лукойл", "ОККО", WOG, Shell, "Паралель", "Укрнафта", "Авіас", "Веста", Beloil вони зросли майже на 3 гривні за літр. Якщо наприкінці січня вартість бензину А-95 була 10,40-11,39 грн/літр, то до 7 квітня вона збільшилася до 13,79-14,39 грн/літр.

При цьому заправки підвищували ціни практично одночасно і встановлювали їх приблизно на однаковому рівні.

Комітет погоджується, що падіння курсу гривні є підставою для підвищення цін. Але разом з тим АМКУ вважає, що вони не повинні були зрости настільки. "За розрахунками комітету та інформації провідних експертів, роздрібні ціни учасників ринку більш ніж на гривню за літр перевищують ті ціни, які могли б бути встановлені в умовах жорсткої конкуренції, що забезпечує цим суб'єктам господарювання додатковий прибуток у сотні мільйонів гривень на місяць", - заявили в комітеті.

АМКУ рекомендує мережам АЗС протягом 10 днів знизити ціни до конкурентного рівня. При цьому наголошується, що ці рекомендації мають обов'язковий характер.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram