ГоловнаЕкономікаФінанси

НБУ за півтора місяця позичив банкам 21,5 млрд грн

Кубів висунув три умови для отримання позикових коштів

НБУ за півтора місяця позичив банкам 21,5 млрд грн
Фото: www.profi-forex.org

Національний банк за півтора місяця, які ним керує Степан Кубів, видав банкам понад 21,5 млрд грн позикових коштів на підтримку ліквідності та перекриття відтоку депозитів.

За даними Hubs, найбільшу суму отримав найбільший в Україні Приватбанк, який контролюється Ігорем Коломойським. НБУ видав Приватбанку близько 9 млрд грн. Банк "Дельта", що належить банкіру Миколі Лагуну та американській компанії Cargill, отримав приблизно 4 млрд грн.

Державному Укргазбанку НБУ видав мільярд гривень. Ощадбанк і Укрексімбанк також зверталися за допомогою до регулятора, але сума наданої їм допомоги невідома. Фідобанк Олександра Адарича отримав приблизно 200 млн грн, UniCredit Bank - близько 500 млн. Також відомо, що кредит від НБУ отримав і Райффайзен Банк Аваль.

Нацбанк не розголошує, які банки і в якому розмірі отримали допомогу, цифри і назви банків отримані від учасників ринку.

Глава НБУ Степан Кубів в інтерв'ю "Вісті.Репортер" розповів, що державне рефінансування надається тільки тим банкам, які не порушують економічні нормативи і постраждали від відтоку депозитів. У них також є ліквідне майно, яке можна швидко продати в разі потреби та перетворити на живі гроші.

"Щоб фінансування НБУ не використовувалося для подальших спекуляцій - перепродажу ресурсів на внутрішньобанківському кредитному ринку, - ми виставляли високу ставку. Не 6,5% річних, а 19,5%. З вартістю короткострокових кредитів на міжбанку в 19-20% перепродувати наші ресурси немає особливого сенсу. Можна заробити не більше за 0,5%", - заявив він.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram