ГоловнаЕкономікаФінанси

HSBC передбачив юаню статус світової резервної валюти

Китайська валюта стане повністю конвертованою за два-три роки

HSBC передбачив юаню статус світової резервної валюти
Фото: EPA/UPG

Банк HSBC прогнозує, що китайський юань скоро отримає статус світової резервної валюти. До резервних належать ті валюти, які використовують для розрахунків за зовнішньоторговельними операціями і як золотовалютні резерви. До них належать долар США, євро, фунт стерлінгів, швейцарський франк, ієна.

В огляді банку сказано, що вже наступного року юань увійде до трійки найактивніших торговельних валют світу, пише Slon. Протягом двох-трьох років він стане повністю конвертованою валютою.

Уже зараз юань практично став світовою торговою валютою. За даними фінансової групи SWIFT, він увійшов до десятки найбільш торгованих валют, причому в цьому рейтингу юань випередив євро і став другим після долара найбільш використовуваним як валюта. Також юань займає 7 місце в рейтингу валют, найбільш часто використовуваних для розрахунків, за підсумками лютого 2014 року. Причому за цим параметром йому вдалося обігнати швейцарський франк.

Ще чотири роки тому тільки 3% зовнішньої торгівлі Китаю здійснювалося в юанях, а до сьогодні цей показник виріс ушестеро - до 18%.

"Китайський юань скоро буде готовий зайняти своє місце серед головних світових валют, прикметною рисою яких є повна конвертованість. Однак це не означає, що юань замінить долар як домінантну резервну валюту. Замість цього він допоможе створити комплексну систему резервних валют, у якій і долар США, і євро, і китайський юань - кожен буде грати відведену йому роль", - вважають у банку.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram