ГоловнаЕкономікаБізнес

Таджикистан конфіскував швацьку фабрику Фірташа в Душанбе

Українського бізнесмена звинувачують у незаконному скуповуванні активів

Таджикистан конфіскував швацьку фабрику Фірташа в Душанбе
Фото: Макс Левин

Економічний суд Душанбе в середу конфіскував швацьку фабрику "Гулістон", головним акціонером якої є бізнесмен Дмитро Фірташ. Про це розповів журналістам адвокат Ісхок Табаров, пише "РИА Новости".

Фірташу належить 95% акцій цього підприємства. Фабрика виробляє одяг з бавовняної та джинсової тканини під брендом Winguardia, значна частина якого експортується.

Табаров, який представляв у суді інтереси власника інших 5% акцій Хайрулло Саїдова, зазначив, що процес проходив без участі Фірташа та його представників. Він також додав, що рішення про конфіскацію буде оскаржено.

"Гулістон" конфіскували за позовом агентства з боротьби з корупцією та фінансового контролю, яке заявило, що під час приватизації майна підприємства були порушені закони країни.

Антикорупційне відомство в середині березня подало позов про визнання недійсним договору про створення спільного підприємства ЗАТ "ТаджикАзот", 75% акцій якого належать Фірташу. "ТаджикАзот" створили в грудні 2012 року на базі ВАТ "Азот", воно розташоване в місті Сарбанд, що в 110 кілометрах на південь від Душанбе. Підприємство спеціалізується на випуску азотних добрив для сільського господарства.

За підсумками перевірки антикорупційного відомства з'ясувалося, що збиток державі від діяльності основного співвласника підприємства становив близько двох мільйонів доларів. Зокрема, під час створення СП Дмитро Фірташ вніс тільки частину коштів від необхідної суми до статутного фонду заводу. Пізніше ці кошти, за даними агентства, витратили на придбання акцій двох інших промислових підприємств Таджикистану - "Абрешим" в Худжанді і "Гулістон" в Душанбе, що суперечить законам Таджикистану.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram