ГоловнаЕкономікаБізнес

Газ українського видобутку може подорожчати вдвічі

"Укргазвидобування" націлилося на IPO

Газ українського видобутку може подорожчати вдвічі
Фото: gazprom.ru

Компанія "Укргазвидобування", яка видобуває близько 70% всього газу в Україні, хоче підняти ціни на нього вдвічі - з 419 до 880-890 грн за тисячу кубометрів.

"Ми розраховуємо на коригування ціни як мінімум до рівня собівартості... І це питання ми постараємося порушити в Кабінеті Міністрів", - сказав голова правління компанії Сергій Костюк. За його оцінкою, через украй низьку ціну компанія втратила близько 11 млрд грн.

Щоб підняти прибутковість компанії, також заплановано створити прозору структуру доходів, спростити механізм реалізації природного газу, скоротити низку витрат і провести аудит за міжнародними стандартами, для чого вже була залучена компанія Baker Tilly.

Крім того, потрібно рефінансувати кредитний портфель "Укргазвидобування". Він перевищує 3 млрд грн, з яких близько 80% - це кредити російських банків. 40% позик потрібно повернути вже до травня.

У разі успішної реалізації антикризових заходів до 2016 року компанія, на думку Костюка, буде готова до розміщення акцій на біржах (IPO).

2013 рік "Укргазвидобування" закінчило з чистим прибутком 9 млн грн, хоча у 2012 році цей показник становив 1,34 млрд грн.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram