ГоловнаЕкономікаБізнес

Україна втрачає з Кримом дві третини свого вилову риби

Весь океанський риболовецький флот приписаний до порту Севастополя

Україна втрачає з Кримом дві третини свого вилову риби
Фото: tsn.ua

Через анексію Криму Російською Федерацією Україна втратить близько дві третини свого вилову риби. Такі підрахунки озвучив голова Асоціації рибалок України Олександр Чистяков.

"2013 року Україна виловила 216 тис. тон риби. При цьому 82 тис. тон було виловлено в Азово-Причорноморському басейні, з яких 52 тис. тон - кримськими рибалками, що становить 65% вилову риби в регіоні. Плюс 98 тис. тон риби виловлеено чорноморським флотом у світовому океані, а це 100% вилову в океанських водах... Якщо додати ці цифри, то на частку Криму виходить 150 тис. тон, а це дві третіх всього вилову", - цитують Чистякова "Українські новини".

Голова Асоціації рибалок Криму Сергій Яценко пояснив, що всі сім суден океанського риболовецького флоту приписані до севастопольського порту. "Сім судів океанського флоту зараз знаходяться на промислі в океані, і керівництво Криму дало установку цим судам повернутися до Севастополя і підняти російські прапори", - сказав він. Капітани суден наразі не ухвалили рішення про подальші дії, пише УНІАН.

Чистяков спрогнозував, що втрата риболовецьких суден призведе до збільшення обсягу імпорту риби, а також до її подорожчання на внутрішньому ринку, оскільки вартість імпортного продукту залежить від коливань іноземних валют.

"Вихід з цієї ситуації є: необхідно терміново, негайно реанімувати і переформатувати галузь, розвиваючи аквакультуру, тобто вирощування риби у водоймах материкової частини України", - сказав Чистяков. За його словами, Україна має в своєму розпорядженні 1,1 млн га прісних водойм, в яких можна розводити рибу та інші водні організми.

Нагадаємо, торік морожена риба була найпопулярнішим імпортним продуктом в Україні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram