ГоловнаЕкономікаФінанси

Гарантії на депозити в Криму будуть вищими, ніж у решті України

Держдума перевела кримських вкладників на російські правила

Гарантії на депозити в Криму будуть вищими, ніж у решті України
Фото: EPA/UPG

Держдума Росії в понеділок прийняла три закони, які забезпечують права вкладників Криму і Севастополя згідно з російськими правилами.

Про це пише ИТАР-ТАСС.

Перший створює механізми відшкодування втрат вкладників банків у разі невиконання ними своїх зобов'язань. Для цього передбачено створення Агентством зі страхування внесків РФ автономної некомерційної організації "Фонд захисту вкладників". Фонд буде здійснювати компенсаційні виплати вкладникам банків у межах 700 тис. рублів, що трохи більше від гарантованих Україною 200 тис. грн.

Сума вимог за вкладами у гривнях визначатиметься за курсом Банку Росії 18 березня 2014 року - близько 3,8 рубля за 1 гривню.

Другий закон передбачає скерування цьогоріч 60 млрд рублів (15,8 млрд грн) з прибутку, отриманого Банком Росії 2013 року, Агентству страхування внесків. Ці гроші можуть бути використані для захисту банківських вкладів у Криму і Севастополі.

Третій закон вносить зміни в закон "Про страхування вкладів фізичних осіб у банках Російської Федерації", необхідні для скерування Агентству страхування вкладів грошових коштів фонду обов'язкового страхування внесків на створення і фінансування діяльності Фонду захисту вкладників.

Завтра ці законопроекти повинні пройти Радфед Росії, а потім будуть підписані президентом Росії Володимиром Путіним. Зазначимо, що, за оцінкою прем'єр-міністра Росії Дмитра Медведєва, сума вкладів населення Криму зараз становить приблизно 90 млрд рублів (близько 23,7 млрд грн).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram