ГоловнаЕкономікаДержава

Росія може зупинити транзит газу через Україну, - Продан

Міністр енергетики закликав терміново вирішувати питання реверсу з Європи

Росія може зупинити транзит газу через Україну, - Продан
Фото: www.gazprom.com

Міністр енергетики та вугільної промисловості Юрій Продан вважає, що Росія може зупинити транзит газу через Україну.

Про це він заявив у листі єврокомісару з питань енергетики Гюнтеру Оттінгеру, який опубліковао на сайті Міненерго.

"На жаль, справдилися  песимістичні прогнози щодо нової ціни на постачання природного газу з боку Російської Федерації. Сьогодні вже озвучено, що нова ціна, починаючи з квітня поточного року, не буде враховувати знижку за т. зв. "харківськими угодами". Ми маємо констатувати, що часу, який залишився аби організувати поставки природного газу з країн ЄС  в Україну, залишилося дуже небагато. Якщо ми не зможемо швидко вирішити цю проблему, можна спрогнозувати повторення "газової війни", що мала місце у 2009 році за таким же сценарієм та з такими ж наслідками, навіть включаючи повне припинення постачання газу з боку Російської Федерації у західному напрямку", - написав Продан.

У зв'язку з цим він запропонував терміново створити спеціальну цільову групу, яка опікуватиметься організацією поставок природного газу в Україну через територію Словаччини.

Нагадаємо, раніше Продан заявив, що поставки газу через територію Словаччини в Україну можуть становити до 12 млрд кубометрів газу на рік. Це майже чверть від загального обсягу споживання газу в Україні 2013 року і майже половина від імпорту російського палива за минулий рік.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram