ГоловнаЕкономікаБізнес

Кошти для рекапіталізації Родовід Банку були виведені на користь приватних осіб, - екс-віце-президент банку

До початку 2014 року уряд володів 99,9937% статутного капіталу кредитно-фінансової установи

Кошти для рекапіталізації Родовід Банку були виведені на користь приватних осіб, - екс-віце-президент банку
Фото: isport.ua

Кошти в обсязі $25,8 млн, виділені державою на рекапіталізацію Родовід Банку (Київ), надійшли на користь приватних осіб, заявив екс-віце-президент Родовід Банку Сергій Дядечко.

"$25,8 млн, виділених державою на рекапіталізацію Родовід Банку, були переказані на рахунки компаній Aerotech Management Limited і Ledoyen Holdings Limited у швейцарському банку Pictet and Co. Власником обох компаній є дружина екс-депутата Олександра Шепелєва - Галина", - заявив він на прес-конференції в агентстві "Інтерфакс-Україна" в середу.

Дядечко також повідомив, що 26 березня Олександра і Галину Шепелєвих екстрадують з Угорщини в Україну.

Як нагадав екс-віце-президент банку, Шепелєв причетний до замаху на його життя 19 березня 2012 року. У справі про замах як підозрюваного в організації злочину затримали кум Шепелєва Василя Данилова і трьох його довірених осіб.

За словами Дядечка, Шепелєв другий замах на його життя готував улітку 2013 року. Для цього працівники правоохоронних органів Північно-Кавказького федерального округу організували фальсифікацію кримінальної справи. Схема передбачала нібито незаконне затримання Дядечка через розшук Інтерполу та доправлення до в'язниці в Чечні для подальшого фізичного знищення.

"Останні три роки я боровся за своє життя і не збираюся здаватися. Звертаюся до влади і до правоохоронних органів з проханням забезпечити прозорий, справедливий і об'єктивний судовий процес над Шепелєвим", - сказав Дядечко.

Як повідомляли, у квітні 2012 року СБУ заявила про порушення кримінального провадження проти Шепелєва у зв'язку з причетністю до розкрадання коштів Родовід Банку на суму понад 220 млн грн, а також з участю спільно з бізнесменом Петром Борульком в організації розкрадання держкоштів рефінансування Нацбанку на суму 315,3 млн грн у березні- травні 2009 року.

Шепелєв категорично спростував усі підозри і звинувачення на свою адресу.

Згодом МВС України повідомило, що Шепелєв перебуває в міжнародному розшуку за підозрою в замаху на вбивство і розкраданні коштів: "Шепелєв у міжнародному розшуку за підозрою у скоєнні злочинів, передбачених ст. 191, ч. 5 (розкрадання в особливо великих розмірах) і за ст. 115 КК України (замах на вбивство)".

На початку липня 2013-го Шепелєва затримали на 40 діб у Будапешті, де він мешкав з угорським паспортом, виданим на інше ім'я.

Його адвокат і батько Олександр Шепелєв запевняє, що доказів причетності підзахисного до фінансових рішень у Родовід Банку й інших банках немає, звинувачення в замаху на вбивство вважає абсурдом.

За інформацією угорських ЗМІ, Шепелєв і його дружина просили притулку в Угорщині, але угорські компетентні органи відмовили їм у цьому.

Раніше будапештський суд ухвалив, що Шепелєва повинні видворити в Україну.

Зазначимо, що Шепелєва двічі обирали в парламент за списками БЮТ, але 2010 року його виключили із фракції, і він перейшов у фракцію Партії регіонів, звідки все ж згодом вийшов. На парламентських виборах 2012 року балотувався в мажоритарному окрузі №13 (Вінницька обл.). Як самовисуванець, однак, посів лише 7 місце, зібравши 0,61% голосів виборців.

У парламенті Шепелєв був членом парламентського комітету з питань фінансів і банківської діяльності, а також членом спеціальної контрольної комісії з питань приватизації.

Нагадаємо, Родовід Банк (раніше - АКБ "Персональний комп'ютер") заснували 1990 року. Держава отримала контроль над банком під час антикризової програми рекапіталізації: до початку 2014 року уряд володів 99,9937% статутного капіталу кредитно-фінансової установи.

Зараз на базі проблемного Родовід Банку створено санаційний банк.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram