ГоловнаЕкономікаБізнес

Eni засумнівалася в перспективах "Південного потоку"

Анексія Криму може поставити хрест на російському газопроводі

Eni засумнівалася в перспективах "Південного потоку"
Фото: corporateforeignpolicy.com

Італійська компанія Eni, якій належать 20% у консорціумі з будівництва "Південного потоку", сумнівається в життєздатності цього проекту у зв'язку з подіями в Криму.

Про це сказав гендиректор Eni Паоло Скароні, пише Financial Times. За його словами, майбутнє "Південного потоку" безпосередньо залежить від того, чи зможуть Росія і Європейський Союз знайти вихід із кримської кризи.

Якщо компроміс не знайдуть, Європі доведеться докласти величезних зусиль, щоб знизити свою залежність від російського газу, попередив Скароні. Йдеться про видобуток нетрадиційного газу на території Європи, збільшення імпорту зрідженого газу, а також звичайного палива з Лівії, Алжиру та Норвегії.

Гендиректор Eni також задоволений, що компанія вчасно, до початку кримських подій, вийшла з великого газового проекту на півострові Ямал у Росії. Компанія в січні продала свої 60% родовища консорціуму на чолі з "Газпромом" за $3 млрд. "Ми дуже розумно вчинили, продавши Arctic Russia. Ми правильно обрали час. Я розумів, що Росія - це Росія, що Росія - не Швейцарія", - заявив Скароні.

Нагадаємо, Eni була співзасновником проекту "Південний потік" у 2000-х роках. У вересні 2011 року її частка скоротилася з 50% до 20% завдяки продажу частини акцій "Південного потоку" німецькій компанії Wintershall Holding (дочірня компанія BASF SE) і французькій EDF.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram