ГоловнаЕкономікаДержава

Moody's: військова операція в Криму шкодить економіці Росії

Москву попередили про можливе зниження рейтингу

Moody's: військова операція в Криму шкодить економіці Росії
Фото: i-g-t.org

Рейтингове агентство Moody's у четвер заявило, що військова операція російських військ у Криму негативно впливає на економіку РФ і може знизити її кредитний рейтинг. Зараз він знаходиться на рівні Baa1 і має стабільний прогноз.

"Дії Росії та їхня невизначеність впливають на і без того слабкий економічний прогноз країни у зв'язку з негативними настроями інвесторів, а також підвищують її вразливість до геополітичних ризиків. Погіршення настроїв інвесторів уже позначилося на фінансових ринках. За один день, 3 березня, російські біржі впали на 12%, а рубль подешевшав до долара на 2%. ринок частково відігрався 4 березня, коли було менше негативних новин, а Центробанк Росії підвищив облікову ставку і вийшов з інтервенціями на валютний ринок. Однак волатильність фінансових ринків Росії залишиться високою і залежатиме від новин протягом найближчих тижнів", - йдеться у звіті агентства.

Moody's наголошує, що санкції проти Росії з боку Заходу можуть підірвати настрої інвесторів ще більше і вплинути на кредитоспроможність російських позичальників. Окрім того, ситуація в Україні також може нашкодити споживчим настроям росіян, хоч й менше.

Агентство також зазначає, що, на відміну від війни з Грузією в серпні 2008 року, нинішній збройний конфлікт відбувається на тлі значного уповільнення ВВП Росії.

Нагадаємо, російські економісти вважають, що військова операція в Криму вже завдала сильного удару по економіці Росії і фактично забезпечила їй рецесію.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram