ГоловнаЕкономікаБізнес

Статки "Сім'ї" - $12 млрд, їх потрібно конфіскувати, - американський економіст

Гроші Януковича можуть допомогти українській економіці

Статки "Сім'ї" - $12 млрд, їх потрібно конфіскувати, - американський економіст
Фото: LB.ua

Статки сім'ї Віктора Януковича сягають $12 млрд, тому перше, що треба зробити для стабілізації економіки України, - це конфіскувати активи колишнього президента.

Про це пише авторитетний економіст, колишній радник українського уряду Андерс Ослунд у статті на Financial Times.

"Протягом останніх чотирьох років єдиною метою Януковича було збагатити свою сім'ю і близьких. Твереза оцінка багатства його сім'ї - $12 млрд. Перший крок - виявити і заморозити активи, які сім'я Януковича і його найближче оточення привласнили та відтиснули. Києву знадобиться енергійна міжнародна допомога, щоб знайти і конфіскувати ці вкрадені кошти. Вони можуть значно поліпшити фінансове становище України", - заявив він.

Андерс Ослунд - старший науковий співробітник Інституту економіки імені Петерсона у США. Його вважають головним спеціалістом з української економіки в Америці.

Нагадаємо, що українські ЗМІ оцінювали капітал Олександра Януковича, який веде бізнес у родині колишнього президента, у $367-510 млн. Йому належить корпорація "Мако", проте активи, які в неї входять, так і не відомі. За доступною інформацією, вона об'єднує 17 підприємств в Україні, Нідерландах і у Швейцарії.

За оцінками експертів, Януковичу належить кілька енергетичних, газо- та вуглевидобувних підприємств, будівельна компанія "Марінсервіс", яка працює над реконструкцією набережної в Балаклаві, виноробні компанії "Артемівськ Вайнері" й "Артвин", а також Всеукраїнський банк розвитку.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram