ГоловнаЕкономікаДержава

Місцевим органам влади заборонять брати кредити під держгарантії

Мінфін пропонує внести поправки в порядок видачі гарантій

Місцевим органам влади заборонять брати кредити під держгарантії
Фото: vopros.ua

Міністерство фінансів розробило новий порядок залучення кредитів під державні гарантії у 2014 році. Завтра його мають розглядати на засіданні в уряді.

Як пише "Коммерсантъ-Украина", документ пропонує розширити повноваження фінансово-кредитної ради, яка відбирає пропозиції про надання держгарантій. Їй хочуть надати право не тільки відбирати проекти, а й "затверджувати об'єкти капітальних видатків". Очолювати раду буде не перший віце-прем'єра, а міністр економіки.

У держбюджеті закладено загальний обсяг держгарантій у 50 млрд грн. У документі Мінфін пропонує встановити ліміт у 20 млрд грн за обсягом гарантій для проектів капітальних витрат. Крім того, місцеві органи влади у 2014 році будуть позбавлені можливості кредитування під держгарантії.

Переглянули чиновники і критерії виділення кредитів під гарантії держави. Капітальні витрати, як і раніше, слід спрямовувати на імпортозаміщення, підтримку національного товаровиробника та створення нових робочих місць. Але тепер у цьому списку з'явилися проекти із запобігання аварійним ситуаціям і катастрофам.

Змінять і порядок узгодження проектів. Головному розпоряднику бюджетних коштів буде достатньо звернутися до Мінекономрозвитку з переліком об'єктів та інформаційним листом, після чого міністерство створить робочу групу і протягом десяти днів розгляне всі пропозиції. Ще через п'ять днів фінансово-кредитна рада після рішень робочої групи винесе свій вердикт. Якщо він буде позитивним, розпорядник коштів проведе конкурс з вибору банку-кредитора.

Ще одним нововведенням є те, що Мінфін наполягає на зазначенні конкретної ставки кредитування - облікова ставка, плюс 3%, але не понад 9,5% річних. Хоча юрособи зараз кредитуються щонайменше під 17%.

 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram