ГоловнаЕкономікаБізнес

Надлишок сталеплавильних потужностей у світі оцінили в 500 млн тонн

Металургія швидко наближається до "моменту істини"

Надлишок сталеплавильних потужностей у світі оцінили в 500 млн тонн

Надлишок сталеплавильних потужностей у світі становить 500 млн тонн, вважає основний власник російської групи НЛМК, мільярдер Володимир Лисін.

"Дехто з наших конкурентів, здається, щиро вірив, що наше виробництво має бути зорієнтоване на постійне зростання глобального попиту, що призвело до значного надлишку потужностей, які ми по всьому світу оцінюємо загалом у 500 млн тонн. Тільки в ЄС, наприклад, сумарна потужність сталеливарної галузі становила 2008 року близько 250 млн тонн, а потім внаслідок кризи дещо знизилася, до приблизно 210 млн тонн", - цитує його блог ИТАР-ТАСС.

Лисін вважає, що світова економіка знову входить у фазу невизначеності на тлі скорочення програми кількісного пом'якшення Федрезерву США і проходження піку прискореного зростання в Китаї.

"Таким чином, світова сталеливарна галузь швидко наближається до "моменту істини", коли стратегії багатьох виробників, особливо в Європі, можуть виявитися недієздатними. Бізнес-моделі, розраховані на розширення потужностей на шкоду всьому іншому, зараз сильно відчувають наслідки мінливого попиту", - заявив він.

Нагадаємо, світове виробництво сталі у 2013 році становило рекордні 1,6 млрд тонн. Частка України на цьому ринку - лише 2%, або 33 млн тонн. При цьому металургія - це приблизно третина вітчизняної економіки.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram