ГоловнаЕкономікаБізнес

"Газпром" відмовляється від литовських газопроводів

Росіяни вийдуть з управління компанії Amber Grid

"Газпром" відмовляється від литовських газопроводів
Фото: rambler.ru

Прем'єр-міністр Литви Альгірдас Буткявічус заявив, що російський "Газпром" погодився до листопада вийти з управління компанії Amber Grid, яка є оператором газових мереж у країні.

Про це пише "Українська енергетика" з посиланням на литовські ЗМІ.

"Можу з упевненістю стверджувати, що питання Третього енергопакета закрили під час переговорного процесу. Вони погоджуються на Третій енергопакет", - заявив Буткявічус після переговорів з Олексієм Міллером.

При цьому він додав, що механізм виходу "Газпрому" з Amber Grid ще не визначено.

Amber Grid з'явилася внаслідок відокремлення від литовської компанії Lietuvos dujos після того, як набули чинності вимоги Третього енергетичного пакета ЄС. Він включає кілька законодавчих актів, що передбачають обмеження на діяльність вертикально інтегрованих компаній в енергетичному секторі. Головна вимога пакета - поділ бізнесу з видобутку та постачання енергоносіїв. Відповідно, "Газпром", який продає Литві газ, не може транспортувати його.

Акціонери Lietuvos dujos домовилися, що до 2014 року компанія буде повністю поділена. Безпосередньо за Lietuvos dujos залишиться лише продаж газу, а її магістральні газопроводи і газорозподільні мережі передадуть новим компаніям.

"Газпром" є акціонером Lietuvos dujos із часткою 37,1% і неодноразово виступав проти поділу компанії, не бажаючи втрачати вплив на її активи.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram