ГоловнаЕкономікаДержава

Україна може знайти альтернативу російським позиками, - думка

Держава повинна надати гарантію, що гроші інвесторів підуть на розвиток, а не на проїдання, вважає експерт

Україна може знайти альтернативу російським позиками, - думка
Фото: rusconsalting.ru

Якщо технічний уряд покаже свою готовність і здатність освоїти інвестиції, він зможе розраховувати на вигідніші кредити, ніж ті, які отримує зараз.

Таку думку висловив експерт UniCredit Bank Тантелі Ратувухері, повідомляють "Экономические известия".

"Ті $15 млрд російських грошей, про які йшла мова у грудні, не такі вже й довгі. А 2013 року Україна цілком успішно розмістила десятирічні євробонди на міжнародних ринках. І змогла обміняти свої короткострокові борги на довгострокові", - наводить приклад Ратувухері.

Іншими довгостроковими джерелами експерт називає ресурси, які надходять як частина домовленості про виробничу кооперацію, кошти, які надійдуть під договори про розвідку і видобуток нафти і газу, кошти, які йдуть у сільське господарство, а також ті, які скерують на будівництво портів і елеваторів. Це не тільки російські гроші.

Чи можливі інші проекти і напрямки довгих інвестицій? "Так, це вся інфраструктурна і технологічна система України", - упевнений Ратувухері.

Хто може надати такі ресурси, і хто може бути зацікавлений у них? "Це точно не кон'юнктурники чи спекулянти, які намагаються заробляти тільки на ренті, на посередницьких операціях, на операційних витратах. Це великовагові інвестори, галузеві професіонали", - відповідає Ратувухері.

Ключовою гарантією, яку повинні надавати і держава, і українські підприємства, за словами експерта, має стати обіцянка спрямовувати кошти на розвиток, а не проїдання.

За таких самих умов погодиться дати кредит і МВФ, упевнений начальник відділу аналізу і досліджень Райффайзен Банку Аваль Дмитро Сологуб. "Як правило, такі ресурси надають на сприятливих умовах, але щоб їх отримати, необхідно здійснити низку реформ. Для України проведення таких реформ давно назріло", - вважає експерт.

Нагадаємо, якщо Україна укладе угоду з МВФ, це дозволить їй залучати кошти на міжнародних фінансових ринках на сприятливіших умовах, ніж зараз.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram