ГоловнаЕкономікаФінанси

Банкір розповів, як зберегти заощадження

На думку Мамедова, ситуація на валютному ринку зараз стабілізується

Банкір розповів, як зберегти заощадження
Фото: ukrgasbank.com

Гривневий депозит сьогодні приносить більшу прибутковість, ніж придбання валюти - сказав у коментарі телеканалу БТБ Сергій Мамедов, виконавчий директор Незалежної асоціації банків України.

"Зараз дуже хороша ситуація для того, щоб робити вигідні розміщення (гривневих депозитів, - Ред.). Курс долара знаходиться досить високо, в межах 8,8 грн, депозитні гривневі ставки теж мають дуже високий рівень, близько 20%. Тому навіть тим, хто має валюту, я рекомендував би її продати і розмістити гривню під ставки 20% - що довше, то краще", - пояснив Мамедов.

За словами фінансиста, зараз деякі банки можуть пропонувати підвищені ставки на вклади для залучення й утримання клієнтів, оскільки в деяких банках спостерігають відтік депозитів. Мамедов нагадав, що в разі дострокового зняття вкладів люди втрачають відсотки, і порекомендував не діяти так під впливом емоцій.

"Закликаю всіх клієнтів банківської системи: будьте спокійні, не ухвалюйте раптових рішень, які відразу прийшли, не слухайте друзів, знайомих, не забирайте достроково грошей. Ситуація стабілізується", - сказав банкір.

За словами Мамедова, сьогодні не існує економічних передумов для зниження курсу національної валюти, а нинішній курс долара формується виключно під впливом психологічних факторів і дій окремих спекулянтів.

Фінансист розповів, що під час зустрічі керівників 20 найбільших банків країни з керівниками Національного банку, яка пройшла 5 лютого, представники регулятора заявили про готовність вжити низку заходів для стабілізації курсу гривні на позначках, близьких до 8 грн/$. Зокрема, йдеться про здійснення інтервенцій на валютному міжбанку і зниження активності спекулянтів.

"Ми отримали впевненість у тому, що ситуація буде стабілізуватися. Хочу зазначити, що всі моменти, які виникають сьогодні, вони пов'язані не з економічними причинами, а з політичними. Щойно ухвалять рішення про затвердження уряду, я запевняю, що знизиться курс долара, тому що суспільство отримає позитивні сигнали", - заявив керівник банківської асоціації.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram