ГоловнаЕкономікаФінанси

Банкір розповів, як НБУ знижуватиме ціну долара

За словами Мамедова, НБУ уважно стежить за діяльністю операторів валютного ринку

Банкір розповів, як НБУ знижуватиме ціну долара
Фото: ukrgasbank.com

Національний банк постійно здійснює моніторинг ситуації на валютному ринку і незабаром може розпочати боротьбу зі спекулятивними операціями.

Про це йшлося під час зустрічі керівників 20 найбільших банків із керівництвом НБУ - розповів у коментарі телеканалу БТБ Сергій Мамедов, виконавчий директор Незалежної асоціації банків України.

Він зазначив, що сьогодні деякі оператори валютного ринку,

користуючись психологічною напруженістю внаслідок політичної дестабілізації, намагаються заробити "ажіотажну премію" на торгівлі валютою. Водночас об'єктивних економічних причин для зростання курсів валют сьогодні не існує - сказав керівник банківської асоціації.

"Коли йде зростання курсу, спрацьовує спекулятивний інтерес. Тому багато хто сьогодні на цьому намагається заробити. І завдання Національного банку полягає в тому, щоб ці операції не проходили або їхня питома вага була незначною", - сказав Мамедов.

Банкір сказав, що Національний банк уважно стежить за діяльністю операторів валютного ринку і може оцінити характер їхніх операцій.

"Сьогодні головний гравець на міжбанківському ринку - це Національний банк. Він може зробити так, що ті спекулянти, які грають на підвищення, просто втратять гроші, і зробивши це раз або два, спекулянти просто не здійснюватимуть цих операцій, це все в руках регулятора. Тому це було немов попередження: "Ми все бачимо, ми все знаємо, ми бачимо ситуацію", - розповів Мамедов.

За його словами, сьогодні спекулянти користуються підвищенням девальваційних очікувань, яке пов'язане з політичною дестабілізацією в країні. Тому щойно призначать новий уряд і з'явиться політична визначеність, ситуація на валютному ринку нормалізується і вартість долара повернеться до позначок близько 8 гривень. Окрім того, як сказав Мамедов, у НБУ запевняють, що регулятор готовий здійснювати інтервенції, щоб стабілізувати курс національної валюти.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram