ГоловнаЕкономікаФінанси

Стабілізація політичної ситуації знизить курс долара, - керівник НАБУ

На думку Мамедова, курс зростає під впливом психологічних факторів

Стабілізація політичної ситуації знизить курс долара, - керівник НАБУ
Фото: ukrgasbank.com

Національний банк має намір здійснювати інтервенції на валютному ринку, щоб стабілізувати курс гривні, а також обмежувати діяльність фінансових установ, викритих у валютних спекуляціях.

Про це в коментарі телеканалу БТБ розповів Сергій Мамедов, виконавчий директор Незалежної асоціації банків України.

"Інтервенції будуть, Нацбанк заявив сьогодні, що він буде здійснювати інтервенції. Тому ми впевнені, що курс зараз стабілізується. Важливо розуміти, до чого ми йдемо, і важливо це розуміти Національному банку, розуміти комерційним банкам, населенню", - розповів Мамедов.

Він додав, що підвищений попит на валюту, а також зростання курсу долара відбувається під впливом психологічних факторів у зв'язку з політичними подіями в Україні. Тому НБУ не спостерігатиме за ситуацією, а має намір активно впливати на валютний ринок.

"Ми побачили готовність Національного банку втручатися в курсову політику, ми отримали впевненість у тому, що ситуація буде стабілізуватися. Хочу зазначити, що всі моменти, які виникають сьогодні, вони пов'язані не стільки з економічними причинами, скільки з політичними. Тільки-но рішення про затвердження уряду буде ухвалено, я запевняю, що стабілізуються і ціни на депозити, і зміниться нинішній курс. Тому що суспільство отримає позитивні сигнали: немає конфлікту, є розуміння, є одне спільне завдання - розвивати нашу економіку", - пояснив банкір.

Мамедов розповів, що особливу увагу Національний банк має намір приділити моніторингу спекулятивних операцій на валютному ринку, які впливають на зниження курсу національної валюти. Можливо, НБУ застосує санкції до банків, які будуть викриті в спекулятивних операціях, як це було восени минулого року: п'ятьом банкам на кілька місяців закрили доступ на валютний міжбанк.

"Національний банк попередив, що це все моніториться і прекрасно все це видно, з одного боку, з іншого боку, дав сигнал про те, що буде втручатися. І тема спекулянтів, яка існує завжди, просто зараз, у цій ситуації обсяг цих операцій збільшився, я думаю, що операції приберуть, або знімуть, або обсяги їх стануть набагато меншими", - сказав керівник НАБУ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram