ГоловнаЕкономікаФінанси

Банкір пояснює різке зростання долара виключно психологічними факторами

На думку Тимонькіна, ситуація значно ліпша, ніж у 2008-2009 рр.

Банкір пояснює різке зростання долара виключно психологічними факторами
Фото: eizvestia.com

Нинішня ситуація на валютному ринку сформована виключно психологічними факторами внаслідок політичної нестабільності у країні - сказав у коментарі телеканалу БТБ Борис Тимонькін, заступник голови наглядової ради Укрсоцбанку.

"Ситуація цього зростання - це суто нерви. Вона ж не економічного характеру. У нас платіжний баланс минулого року - плюс $2 млрд, на відміну від мінус $4 млрд позаминулого року. Тобто таких серйозних об'єктивних економічних чинників тиску на курс немає. Ситуація була б кращою, якби не нервували", - пояснив Тимонькін і додав, що нинішня економічна ситуація аж ніяк не така, як під час кризи 2008-2009 років, коли гривня за лічені місяці девальвувала удвічі.

Щоб зараз стабілізувати ситуацію на валютному ринку, вважає банкір, Національний банк повинен посилити моніторинг діяльності банківських установ, а також звернути увагу на "схемні" фінансові операції з валютою, які здійснюють в інтересах тіньового сектору - він зараз формує значну частку попиту на валюту.

Тимонькін вважає, що і регулятор, і самі банки повинні встановити жорсткий контроль за курсоутворенням на ринку - про це йшлося на зустрічі банкірів із керівництвом НБУ.

"Зайшла розмова про такий собі щільніший контроль із боку банків, тому що ситуація, коли ранкові котирування банки виставляють вищі, ніж були вечірні, - це типове розганяння ситуації. Це штучне розганяння ситуації, від якого ми всі програємо. Тому я думаю, що жорсткіший моніторинг банків буде і він дасть свої плоди", - розповів банкір.

Він акцентував на тому, що сьогодні НБУ й уряд повинні в тісній координації вжити всіх можливих заходів, щоб знизити панічні настрої.

"Це звичайна ситуація розростання паніки. Її можна придушити, а можна роздмухати", - сказав про ситуацію на валютному ринку Тимонькін.

Він також зазначив, що в країні необхідно досягти політичної стабілізації, а також призначити повноцінний уряд. У такому разі можна впевнено прогнозувати стабілізацію і на валютному ринку.

"Звичайно, має нормалізуватися політична ситуація, це ідеальна ситуація. Якщо вона нормалізується, то ситуація автоматично нормалізується і на валютному ринку", - упевнений банкір.

 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram