ГоловнаЕкономікаДержава

Зростання залізничних вантажоперевезень свідчить про нормальну керованість економіки, - експерт

За цей місяць здійснено навантаження 22,9 млн тонн вантажів

Зростання залізничних вантажоперевезень свідчить про нормальну керованість економіки, - експерт
Фото: ua.all.biz

Зростання вантажоперевезень "Укрзалізниці" в січні 2014-го, порівняно з аналогічним періодом минулого року, - свідчення того, що політична ситуація в країні наразі не вплинула негативно на залізничну галузь та інші базові сектори економіки. Таку думку висловив президент Центру антикризових досліджень Ярослав Жаліло.

«Поки невизначеність у політичній сфері мало впливає на фундаментальні економічні процеси. Все працює належним чином, виконуються контракти, і керованість економіки залишається в нормальному режимі», - зазначив експерт.

Нагадаємо, як повідомляли раніше, з 1 січня по 26 січня 2014 року "Укрзалізниця" здійснила вантаження 22,9 млн тонн вантажів. Це в цілому на 2,8% більше, ніж було навантажено за відповідний період минулого року. Тільки Донецька залізниця навантажила понад 9 млн тонн вантажів, що на 7,7% більше, ніж за аналогічний період 2013-го.

Зростання обсягів в січні поточного року в Державній адміністрації залізничного транспорту відзначають за такими вантажами, як кам'яне вугілля (на 12,1%), цемент (на 23,8%), ліс (на 18,8%), метали (на 7, 6%), руда (на 2%) і флюси (на 1,3%).

Перевезення у вагонах стратегічного для України продукту - зерна - у січні також здійснюється у великих обсягах. Так, з початку року залізниці України навантажили понад 2,1 млн тонн зерна - на 400 тисяч тонн більше, ніж за аналогічний період 2013-го. «Це високий показник, враховуючи велику кількість новорічних і різдвяних вихідних», - зазначає прес-служба відомства.

У той же час, за словами Жаліло, напружена ситуація в країні позначилася, насамперед, на найбільш мобільних сферах економіки, таких як валютний ринок, через що в останні дні спостерігається зниження курсу гривні. Експерт вважає, що в короткостроковій перспективі саме курсові зміни можуть почати впливати на економіку.

«Зростаючий розрив між офіційним курсом НБУ і ринковим курсом може створити додаткові проблеми для імпортерів, але водночас це може підтримати конкурентоспроможність українських виробників на внутрішньому ринку порівняно з іноземними товарами, а також сприяти підвищенню конкурентоспроможності наших експортерів», - вважає президент Центру антикризових досліджень. При цьому він підкреслив, що затягування політичної кризи може призвести до негативних наслідків для економіки.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram