ГоловнаЕкономікаФінанси

Альфа-Банк домовився про купівлю Банку Кіпру

Операцію повинні закрити до середини квітня

Альфа-Банк домовився про купівлю Банку Кіпру
Фото: EPA/UPG

Bank of Cyprus Group 27 січня підписала договір про продаж "Альфа-Груп" 99,77% акцій українського Банку Кіпру.

Про це пише газета "Коммерсантъ Украина" з посиланням на джерело на банківському ринку, знайоме з ходом переговорів про продаж української "дочки" кіпрського банку.

У структуру угоди входять також 100% акцій факторингової компанії "Ікос Фінанс"; фінансування Bank of Cyprus Public Company Ltd, надане Банку Кіпру та "Ікос Фінанс" на 100 млн євро; кредити, видані Bank of Cyprus і Cyprus Popular Bank їх українським "дочкам" та "Ікос Фінанс "на суму 180 млн євро; а також права вимоги $ 7 млн у пана Трофименка на користь Bank of Cyprus, присуджені Арбітражним судом Лондона. За весь цей портфель Альфа-Банк повинен заплатити 225 млн євро. Причому аванс - 35 млн євро - акціонери установи вже перерахували на Кіпр, а решту 190 млн євро повинні заплатити при завершенні угоди (після узгодження регуляторними органами обох країн, яке очікується до 15 квітня).

В Альфа-Банку відмовилися прокоментувати деталі угоди та плани щодо Банку Кіпру - приєднання до Альфа-Банку або самостійний розвиток. "Операція ще не завершена, і ми не можемо будь-що коментувати. Названа вами цифра правильна", - підтвердив факт купівлі президент Альфа-Банку Олександр Луканов. "Угода не може бути підписана, інакше акціонери повідомили б мене про це", - передала слова голови правління Банку Кіпру Івана Кузовкіна прес-служба установи.

За даними НБУ, на 1 жовтня 2013 Банк Кіпру займав 68-е місце за активами (2,63 млрд грн) із власним капіталом 736 870 000 грн. З кредитного портфеля в 1,63 млрд грн юридичним особам надано 1,15 млрд грн. Установа заборгувала іншим банкам 1,04 млрд грн у валюті. Bank of Cyprus володів 22,79% прямо і 76,99% опосередковано через ТОВ "Лізинг-Фінанс", ТОВ "Корнер" і ТОВ "Омікс-Фінанс".

Bank of Cyprus ще влітку 2012 року залучив консультанта - "ВТБ Капітал" - для продажу української "дочки". За словами учасників угоди, спочатку кіпріоти хотіли отримати за український актив близько 110 млн євро. Однак з урахуванням кіпрської кризи, яка вибухнула навесні 2013 року, параметри угоди були розширені. Тоді кіпрські банки заморозили депозити своїх клієнтів, згодом частину коштів списали, а частину - конвертували в акції. Тоді дві компанії - "Люксор Смарт" і "РВТранс", за якими, за словами юристів, стоять кілька десятків українських депутатів, близьких до влади, - домоглися арешту акцій Банку Кіпру та Марфін Банку (другий банк належить Cyprus Popular Bank). Вони сподівалися домогтися повного повернення своїх депозитів. Однак після відкриття владою Кіпру кримінальної справи та арешту активів цих депутатів у різних юрисдикціях, як стверджують джерела видання, вони відмовилися від своїх намірів. Українські суди в підсумку відхилили ці позови.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram