ГоловнаЕкономікаДержава

Кредитні ставки потроху знижуються, - НБУ

Законодавство не передбачає обмеження максимальної кредитної ставки

Кредитні ставки потроху знижуються, - НБУ
Фото: Макс Левин

У міру відновлення економічного зростання комерційні банки активніше фінансуватимуть реальний сектор економіки і його частка в кредитних портфелях зростатиме.

Про це в інтерв'ю інформаційному агентству УНІАН заявив голова Національного банку України Ігор Соркін.

"Найважливішим напрямком залишається зниження кредитних ставок. Це завдання поставив перед НБУ та урядом президент України, через низку об'єктивних і суб'єктивних причин 2013 року нам не вдалося вирішити його, хоча зрушення, безперечно, є: ставки хоч і повільно, але знижуються", - зазначив голова Нацбанку.

Соркін нагадав, що законодавство не передбачає обмеження максимальної кредитної ставки.

"Національний банк має достатній набір інструментів, які він може застосувати у разі збільшення ризиків банківських операцій, зокрема і щодо споживчого кредитування", - наголосив він.

Глава НБУ зазначив, що частка споживчих кредитів у кредитних операціях банків 2013 року дещо скоротилася - до 14%.

При цьому на початку 2009 року вона сягала 23%.

"Останнім часом спостерігається певне зростання обсягу кредитів, виданих населенню на споживчі цілі (за 2013 рік - на 13 млрд грн). Але ще раз повторю, що банківська система, перш за все, націлена на кредитування реального сектору економіки. За 2013-й зростання кредитування реального сектору економіки всемеро перевищило зростання споживчого кредитування", - уточнив Соркін.

Загалом за п'ять років (із початку 2009 року), за його словами, обсяг споживчого кредитування в національній валюті збільшився на 40 млрд грн, а в іноземній валюті зменшився на 93 млрд грн.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram