ГоловнаЕкономікаБізнес

Закони, ухвалені в "чорний четвер", вдарять і по бізнесу, - експерти

На їх думку, введені норми спрощують можливості для рейдерських захоплень підприємств

Закони, ухвалені в "чорний четвер", вдарять і по бізнесу, - експерти
Фото: Макс Левин

Новий закон про захист суддів призведе до непоправних змін у поведінці суддів і рейдерського поділу України.

17 січня 2014 року президент України підписав ухвалений напередодні ВР України закон №721-VII «Про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» та процесуальних законів щодо додаткових заходів захисту безпеки громадян». Законом, серед іншого, вдосконалюється механізм захисту суддів і посилюється покарання для ЗМІ та пересічних громадян. Збирання інформації про діяння судді відтепер загрожує терміном до семи років. Розповсюдження інформації може бути прирівняно до наклепів. А в це вже, відповідно до зміненої ст. 151 КК України, тягне покарання у вигляді штрафу або обмеження волі до двох років. Публікації в ЗМІ і соцмережах вважаються втручанням у діяльність правоохоронних органів і караються штрафом або арештом на строк до шести місяців. Експерти негативно оцінили нововведення. «В Україні формується правляча каста з суддів і силовиків», - сказав адвокат і правозахисник Олег Бондарчук.

На думку експертів, запроваджені норми спрощують можливості для рейдерських захоплень підприємств, оскільки розголошення фактів протиправних діянь представників правоохоронних органів та суддів допомагає зупинити суддівське свавілля. Цей закон посилює ризики зростання рівня корупції серед суддів, погіршення рівня захисту власності та ослаблення інвестиційного клімату в країні. Кожна судова справа, в якій оскаржується право на власність - справи про рейдерство - супроводжується неправомірними судовими рішеннями, ухваленими за попередньою змовою з рейдерами, - стверджують юристи. «Рейдерське захоплення у більшості випадків неможливе без участі судів, адже саме з їх вирішення рейдери легалізують результат своєї діяльності (визнають себе власниками акцій, часток і/або майна, отримують правовстановлюючі документи тощо)», - сказав в інтерв'ю порталу ЮРЛІГА партнер юридичної компанії LP Group Олег Ющенко.

В Україні сформувалася організована система захоплення власності за допомогою неправомірних судових рішень. А деякі судді сьогодні стали лідерами організованих рейдерських угруповань, - зазначають експерти. Як приклад називають недавнє повідомлення в ЗМІ, де викривалася діяльність голови Вищого Господарського суду України Віктора Татькова, в якому постраждали інвестори - польська компанія «Піаст» та її українська дочка «Комбікормовий завод «Піаст-Ніжин», а також українська «Радосинь», які вклали понад десять мільйонів гривень у будівництво птахофабрики. Власники втратили підприємство через схему банкрутства «Радосині», а вимоги законних кредиторів були визнані безнадійними. У різних ЗМІ викриваються рейдерські схеми, здійснені Віктором Татьковим і його заступником Артуром Ємельяновим, в інтересах російського рейдерського угруповання Анвара Фарукшина, Бориса Федотова й Германа Алімова.

Це лише один приклад, який підтверджує той факт, що жодне рейдерське захоплення не вчиняється без суддів. Розголошення фактів судового свавілля часто було єдиною можливістю захисту власності. «З ухваленням нового закону судді отримали на порядок більше можливостей для правопорушень», - коментує юрист. На думку Дениса Москаля, голови постійної комісії Київради з питань екологічної політики, законопроекти спрямовані на побудову поліцейської держави.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram