ГоловнаЕкономікаБізнес

Світовий ринок злиттів і поглинань впав до рівня 2005 року

Найбільшою угодою року стало злиття Vodafone і Verizon

Світовий ринок злиттів і поглинань впав до рівня 2005 року
Фото: vestikavkaza.ru

Активність на світовому ринку злиттів і поглинань компаній скорочується третій рік поспіль. Протягом 2013-го було оголошено про 37257 угод на суму $2,3 трлн, що на 6% нижче, ніж роком раніше.

Активність знизилася у більшості галузей, йдеться в дослідженні компанії EY "Огляд ринку M&A за 2013 рік". Наприклад, спад в гірничодобувній і металургійній галузях склав 27%, в нафтогазовому секторі - 21%. При цьому зростання кількості угод спостерігалося в електроенергетиці та ПЕК, сфері нерухомості, зв'язку, ЗМІ та медико-біологічній галузі.

Найбільше угод припало на США, Китай, Німеччину, Великобританію та Канаду. Найбільшою з них стало злиття Vodafone і Verizon.

Щодо України, то в нашій країні близько чверті всіх закритих операцій минулого року відбулися у фінансовому секторі. Певне пожвавлення спостерігається в секторі роздрібної торгівлі, переважно за участю місцевих інвесторів (купівля "Нової лінії" мережею "Епіцентр", купівля дрібних гастрономів мережею "Велика кишеня").

Нагадаємо, український ринок злиттів і поглинань в 2013 році зріс вдвічі. За даними компанії "МТ-Інвест", кількість укладених угод становила близько 160 штук, що не набагато більше ніж у 2012-му, але в грошовому вираженні збільшення становитиме понад 100%, тому що сума угод сягнула приблизно $8 млрд.

Найбільшими угодами року стали продаж Inter Media Group структурам Group DF і перепродаж "Укртелекому" структурам СКМ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram