ГоловнаЕкономікаДержава

Депутати скасували ПДВ на імпорт газу

Голосували, піднімаючи руки.

Верховна Рада прийняла законопроект про скасування ПДВ на імпорт газу.

Голосували, піднімаючи руки. Голова лічильної комісії "регіонал" Володимир Олійник заявив, що законопроект підтримали 235 депутатів.

ПДВ на імпорт газу запровадили лише місяць тому, коли депутати проголосували за законопроект, який пропонував виключити пільгу для імпортерів із Податкового кодексу. Але оскільки основним покупцем імпортного палива в Україні є державний "Нафтогаз України", стягнення ПДВ негативно вплинуло б і на без того збиткову компанію.

У пояснювальній записці до законопроекту зазначено, що з

вартістю газу $268,5 за тисячу кубометрів потрібно було б платити 456,45 грн податку на додану вартість.

Однак підприємства теплокомуненерго, яким продає паливо НАК, компенсували б із цієї суми лише 155,96 грн за кожну тисячу кубометрів, оскільки газ продають їм набагато дешевше від закупівельної ціни.

Узагалі-то різницю в ціні між вартістю купівлі і вартістю продажу "Нафтогазу" повинна компенсувати держава, але гроші надходять не в повному обсязі. У 2008-2013 роках компанія недоотримала близько 20 млрд грн такої компенсації.

Тому новий податок лише ускладнив би фінансові проблеми "Нафтогазу" і призвів би до нездатності компанії вчасно і в повному обсязі виконувати зобов'язання і перед "Газпромом", і перед держбюджетом - йдеться в записці.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram