ГоловнаЕкономікаДержава

Україна здала Росії свою атомну енергетику, - нардеп

Депутат хоче знати перспективу галузі на кілька десятиліть вперед.

Україна здала Росії свою атомну енергетику, - нардеп
Хмельницкая АЭС
Фото: energoatom.kiev.ua

Українська атомна енергетика, яка забезпечує виробництво половини електроенергії в країні, фактично повністю контролюється російським урядом.

Таку думку в блозі на LB.ua висловив депутат Верховної Ради від УДАРу Сергій Каплін.

"За кілька років ми втратили все: починаючи від атомного машинобудування у Харкові, Новокраматорську та інших містах, закінчуючи атомним інженірінгом та диверсифікацією постачальників ядерного палива. Росіяни контролюють профільний регіональний ринок реакторного, турбінного, тепло гідравлічного та електротехнічного обладнання, виробництво систем контролю та управління ядерними енергоблоками, систем поводження з відпрацьованим ядерним паливом та радіоактивними відходами. Додатково, Росія є фактично монопольним постачальником ядерного палива в Україну", - пояснив нардеп.

На його думку, в ситуації, що склалася, уряд України має подати своє бачення щодо майбутнього атомної енергетики у довгостроковій перспективі - на кілька десятиліть вперед. Крім того, влада повинна запропонувати план щодо усунення залежності від Росії в ядерній енергетиці.

Нагадаємо, в Україні працюють чотири атомні електростанції: Запорізька, Рівненська, Хмельницька та Південноукраїнська. На них експлуатується 15 ядерних енергоблоків, які генерують майже половину від загального обсягу виробництва електроенергії в країні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram