ГоловнаЕкономікаДержава

Нова ціна на газ дозволить заощадити в бюджеті 11 млрд грн

Паливо для опалення продавали по $160 за фактичної вартості $408.

Нова ціна на газ дозволить заощадити в бюджеті 11 млрд грн
Фото: glavred.info

Зниження ціни на російський газ до $268,5 за тисячу кубометрів дозволить заощадити 11 млрд грн у державному бюджеті, підрахували в Міністерстві регіонального будівництва, будівництва та ЖКГ.

Із цієї суми 2 млрд грн заощадять бюджетні організації, які з 1 січня платять за газ $306 замість колишніх $432.

"Щорічно бюджетні організації витрачали на оплату тепла близько 10 млрд грн. Тепер за рахунок зниження тарифів на тепло для цих організацій економія бюджетних коштів складе 2 млрд грн", - цитує прес-служба відомства заступника міністра Андрія Білоусова.

Ще 9 млрд грн держава заощадить завдяки скороченню компенсацій з різниці в тарифах на тепло для населення.

"Ціна газу в тарифі на послуги з теплопостачання для населення становить 1309,2 грн за тисячу кубометрів газу, або $160. Вона залишається незмінною вже протягом трьох років, тоді як фактична ціна газу становила $408 за тисячу кубометрів. Різниця між фактичною ціною газу та ціною, за якою його купували підприємства теплоенергетики і виробляли тепло саме для населення, щорічно коштувала державі 19 млрд грн. Тепер зниження ціни на газ дозволяє цю суму зменшити до 10 млрд. А ціна газу в тарифі на послуги з теплопостачання для населення залишиться на тому самому рівні", - сказав він.

Нагадаємо, віце-прем'єр Юрій Бойко заявляв, що для України економія від зниження ціни на газ у 2014 році становитиме близько $3 млрд.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram