ГоловнаЕкономікаДержава

У Азарова завершили оцінку ризиків асоціації з ЄС

Прем'єр прогнозує апокаліпсис в економіці.

У Азарова завершили оцінку ризиків асоціації з ЄС

Кабінет Міністрів завершив попередню оцінку ризиків асоціації з Євросоюзом для економіки. Вона свідчить, що договір нашкодить агропромисловому комплексу, металургії, машинобудуванню, електроенергетиці і практично всім іншим галузям.

Про це повідомив прем'єр-міністр Микола Азаров на засіданні уряду.

За його словами, агропромисловий комплекс не зможе відразу відчути ефект від скорочення мит у ЄС у зв'язку з невідповідністю продукції стандартам ЄС. Окрім того, європейські продукти будуть значно дешевшими через вищі державні дотації. "Субсидії на 1 га становлять 316 євро в Польщі, 200 євро в Румунії. А в середньому - більш ніж 300-400 євро. В Україні - приблизно 43,6 євро на гектар. З дешевою - завдяки дотаціям - продукцією з Євросоюзу українські виробники конкурувати не зможуть. Яскравий приклад цього - Болгарія, яка була визнаним лідером у вирощуванні томатів і перцю, а після вступу в ЄС повністю втратила цю галузь", - заявив Азаров.

Для української металургії угода з ЄС також означатиме втрату конкурентоспроможності, впевнений Азаров. "Якщо не передбачити умов захисту нашої металургії, через кілька років вигідніше буде вирізати весь метал в Україні і продати його на переплавку", - сказав він.

Так само може піти під ніж усе машинобудування, яке 2013 року принесло Україні близько 19% експортної виручки. За словами прем'єра, ніхто в Європі не має наміру купувати українські локомотиви, вагони, автомобілі, крани, компресори.

Зміна правил функціонування ринку електроенергетики може спричинити зростання цін на струм для всіх споживачів, зокрема для населення.

Азаров повідомив також, що Кабмін протягом двох місяців має намір розробити докладні переговорні позиції для угоди про асоціацію.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram