ГоловнаЕкономікаДержава

П'ятницький: Україні недостатньо комфортно в СОТ

Пропозиції щодо перегляду митних тарифів готувалися цілий рік.

П'ятницький: Україні недостатньо комфортно в СОТ
Фото: podrobnosti.ua

Пропозиція України про перегляд імпортних мит в рамках Світової організації торгівлі, що стосується 371 товарної позиції, пов'язана з бажанням підвищити захист вітчизняних виробників до рівня, який мають країни-старожили СОТ.

Про це заявив урядовий уповноважений з питань євроінтеграції Валерій П'ятницький в інтерв'ю "Ділової столиці".

Він пояснив, що можливі діапазони для імпортних мит Україна визначила ще 1990-х років, коли почався процес вступу країни до СОТ. За цей час економічна ситуація в Україні і в світі змінилася, через що тепер, на думку П'ятницького, виникла необхідність модифікувати тарифи.

"Наш середній зв'язаний тариф - близько 6%, такий самий середній рівень зв'язаних тарифів мають ЄС і США. Але у багатьох розвинених країн, скажімо, у Австралії, Канади, Бразилії та Туреччини, він набагато вищий. З сільського господарства у нас середній зв'язаний тариф 10-11%. В Норвегії - вдесятеро, у Швейцарії - в чотири рази, в ЄС - в півтора разу вищий", - пояснив він.

"Старожили СОТ вже давно створили для себе комфортні торгові умови. І ми теж хочемо створити нормальний захист для своїх виробників. Для цього у нас є всі підстави: ми, умовно кажучи, придбали вхідний квиток в світовий торговий клуб, який коштує не дешевше, ніж квитки іменитих країн-учасниць СОТ", - підкреслив П'ятницький.

Він додав, що Україна готова на поступовий перегляд тарифів. "Припустимо, з 10 позицій ми домовимося з усіма зацікавленими країнами. Тоді вже можна починати виносити на розгляд парламенту відповідні законопроекти", - пояснив чиновник.

Він також розповів, що ініціатива порушити тарифне питання виходила від Федерації роботодавців, яку зараз очолює Дмитро Фірташ, і профільних асоціацій бізнесу. Рік тому була створена робоча група, яка підготувала відповідні пропозиції, які у вересні 2012 року були озвучені перед СОТ.

Нагадаємо, імпорт товарів в Україну перевищив експорт на 10 млрд грн.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram