ГоловнаЕкономікаДержава

"Дзеркало тижня": інвестори прийдуть на глибоководний шельф, коли Україна вивчить його

Залучення інвесторів на вигідних умовах для освоєння запасів глибоководного шельфу стане можливим після того, як Україна самостійно вивчить ці ресурси за допомогою напівзаглибних плавучих бурових установок

"Дзеркало тижня": інвестори прийдуть на глибоководний шельф, коли Україна вивчить його
Фото: investgazeta.net

Залучення інвесторів на вигідних умовах для освоєння запасів глибоководного шельфу стане можливим після того, як Україна самостійно вивчить ці ресурси за допомогою напівзаглибних плавучих бурових установок

Вуглеводневі запаси, розробка яких може вплинути на макроекономічні показники України, прогнозують на глибинах Чорноморського басейну 400 і більше метрів, де виконувати роботи складно, дорого та ризиковано.

Як повідомляє газета "Дзеркало тижня", найнадійніший варіант - обстеження й оцінку зазначених ділянок держава повинна здійснювати самостійно або з мінімальним використанням сторонніх засобів. Для освоєння ж родовища (нафтогазоносного району) необхідно залучати зовнішній капітал, оскільки прибуткове поєднання процесів розвідки і розробки нафтогазових родовищ без "залпових" інвестицій, радше за все, неможливе.

"Об'єкт з доведеною продуктивністю можна віддавати для освоєння транснаціональним компаніям на значно вигідніших для країни умовах, ніж ділянку, визначену тільки географічними координатами", - пише "Дзеркало тижня".

Основна технічна проблема - необхідність використовувати спеціальні бурові судна і напівзаглибні плавучі морські бурові установки (НПМБУ). Вони не потребують контакту з морським дном і здатні працювати в доволі широкому діапазоні глибин (від 100 до 1000 метрів і навіть більше).

Однак ціна НПМБУ сягає мільярда доларів, а для бурових суден перевищує цю цифру. Якщо врахувати вартість допоміжного флоту, матеріалів і власне бурових робіт, то стає зрозумілою необхідність залучити масштабні інвестиції.

Сьогодні пошук вуглеводнів у басейні Чорного моря активно розпочинають і Румунія, і Болгарія, і, в перспективі, Росія. Відповідно, той, хто першим створить у цьому регіоні сучасну виробничу базу (бурові судна, морські плавучі бурові установки, судна-трубоукладачі), з високою ймовірністю матиме переваги для прибуткового розвитку своєї діяльності, зазначає видання.

Нагадаємо, 28 вересня 2012 року НАК "Нафтогаз України" оголосила про проведення процедури відкритих торгів на придбання двох напівзаглибних плавучих морських бурових установок для збільшення власного видобутку газу та нафти і реалізації перспективних планів з геологічного вивчення акваторії Прикерченського шельфу, Скіфської і Фороської площ, а також площі Палласа. Пропозиції розкриють 29 жовтня 2012 року.

Першочерговим об'єктом для освоєння на середніх глибинах моря (120-1000 м) розглядають площу Палласа, яка знаходиться на глибині моря 450-850 метрів. Прогнозовані запаси вільного газу в межах ділянки Палласа становлять близько 120 млрд. м куб. газу (зокрема українська частина - 86 млрд. куб. м), розчиненого газу - 8,6 млрд. куб. м (зокрема українська частина - 8,2 млрд куб. м), нафти і газового конденсату - 70 млн тонн (зокрема українська частина - понад 45 млн т).

Раніше НАК "Нафтогаз України" придбала СПБУ "Петро Годованець" і СПБУ "Незалежність" для розробки ділянок шельфу Чорного та Азовського морів на глибині до 120 метрів. Завдяки роботі цих СПБУ до 2015 року видобуток на шельфі буде потроєно, він сягне 3 млрд куб. м газу на рік.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram