ГоловнаЕкономікаДержава

На одного жителя України припадає 56 банкнот і 217 монет

Проблема обігу монет дрібного номіналу існує в багатьох країнах

На одного жителя України припадає 56 банкнот і 217 монет
Фото: torange.ru

Виходячи із загальної кількості грошових знаків, випущених Національним банком України (НБУ), на сьогодні на одного громадянина нашої країни припадає 56 банкнот і 217 монет. Про це повідомила заступник голови Національного банку України Віра Ричаківська на прес-конференції в п'ятницю, 26 жовтня.

"На сьогодні в обігу 10 млрд штук монет. 1993 року, коли ми тільки вводили національну валюту, у нас було тільки 789 млн монет. Приблизно в такій самій кількості ми мали і банкнот, а на сьогодні банкнот у нас 2,5 млрд штук... У нас сьогодні, за розрахунками, на одну людину припадає 56 банкнот і 217 монет", - сказала Ричаківська.

За її словами, питома вага 1 і 2 копійок в загальній кількості монет становить 35%. Говорячи про можливе виведення з обігу копійок дрібного номіналу, зважаючи на зниження їхньої купівельної спроможності і значних витрат на виготовлення, Ричаківська зазначила, що оптимізація готівкового обігу є функцією центрального банку. Виходячи з цього, регулятор вивчає це питання, "але остаточне рішення ще не ухвалено".

За її словами, проблема обігу монет дрібного номіналу існує в багатьох країнах, і переважно використовуються два шляхи її вирішення. Перший - адміністративне виведення монет з обігу. Інший варіант, коли при купівлі, її кінцева сума округлюється до цілого числа.

Ричаківська зазначила, що за будь-якого варіанту вирішення питання оптимізації готівкового обігу монет дрібного номіналу, "в безготівкових розрахунках одна копійка є і буде, оскільки це складова нашої гривні".

Раніше представники Нацбанку неодноразово заявляли про намір вилучити з обігу монети номіналом 1 і 2 копійки, але в подальшому ці заяви відкликалися.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram