ГоловнаЕкономікаДержава

Президент увів в експлуатацію верхню водойму Дністровської ГАЕС

Проведені заходи забезпечать додаткове виробництво електроенергії понад 1 млрд. кВт/год.

Президент увів в експлуатацію верхню водойму Дністровської ГАЕС
Фото: wikipedia.org

Президент України Віктор Янукович в режимі відеоконференції ввів в експлуатацію верхню водойму Дністровської ГАЕС і повітряну лінію електропередачі напругою 330 кВ Дністровської ГАЕС - Бар для видачі потужності ГАЕС.

Урочисті заходи за участю Президента України Віктора Януковича, Міністра енергетики та вугільної промисловості України Юрія Бойка, гендиректора ПАТ "Укргідроенерго" Ігоря Сироти та директора НЕК "Укренерго" Анатолія Ходаківського проходили в НЕК "Укренерго", на Дністровській ГАЕС і підстанції "Бар". Між цими майданчиками в режимі реального часу було організовано супутниковий телезв'язок, а трансляцію заходів в прямому ефірі вів телеканал "Перший національний".

Головними подіями заходів стало заповнення верхньої водойми Дністровської ГАЕС і підключення нової повітряної лінії Дністровської ГАЕС - Бар на підстанції "Бар" (Вінницька обл.) до об'єднаної енергетичної системи України.

Введення в експлуатацію верхньої водойми Дністровської ГАЕС забезпечить додаткове виробництво електроенергії понад 1 млрд. кВт/год. Крім того, це дозволить надалі запустити ще два гідроагрегати Дністровської ГАЕС.

Робота Дністровської ГАЕС забезпечить надійну роботу атомних електростанцій, дозволить підвищити якість виробленої електроенергії за частотою, істотно підвищити надійність енергопостачання і розширити експортні можливості енергосистеми держави.

Дністровська ГАЕС потужністю 2268 МВт (7 гідроагрегатів по 324 МВт кожний) в генераторному режимі і 2947 МВт у насосному є унікальною і найпотужнішою в Європі. Вона призначена для використання як джерела енергії в період пікової потужності споживання (вечірній і ранковий пік навантаження). Енергетичний комплекс Дністровської ГАЕС складається з 7 гідроагрегатів і вводиться в експлуатацію декількома пусковими чергами. До складу 1-ї черги ГАЕС входять 3 гідроагрегати. Перший гідроагрегат введено в промислову експлуатацію наприкінці 2010 року.

Нову повітряну лінію 330 кВ Дністровська ГАЕС-Бар із реконструкцією ПС 330 кВ "Бар" довжиною 73,8 км побудовано для забезпечення видачі потужності Дністровській ГАЕС. Проект будівництва ЛЕП є компонентом Проекту передачі електроенергії, реалізація якого здійснюється за рахунок коштів Міжнародного банку реконструкції та розвитку.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram