ГоловнаЕкономікаДержава

Україна боротиметься з дорогим газом дорогою гривнею, - російські ЗМІ

Аналітики прогнозують швидку ревальвацію української національної валюти.

Україна боротиметься з дорогим газом дорогою гривнею, - російські ЗМІ
Фото: litsa.com.ua

Заява Президента України Віктора Януковича про те, що країна шукатиме можливості здешевити для себе вартість російського газу може означати сплановану ревальвацію української національної валюти - гривні.

Про це пишуть російські ЗМІ.

Зокрема, як вважають оглядачі російського ресурсу polit.ru, зростання вартості гривні до долара значно полегшить "газовий тягар", що лежить на плечах великих українських споживачів "блакитного палива": металургії, хімічних підприємств, машинобудування тощо. Зміцнення національної валюти понизить для них вартість валюти, у якій здійснюють розрахунки за газ між Україною та Росією.

Аналітики відзначають, що процесу подорожчання гривні передувала доволі тривала підготовка, яка не змогла залишитися непоміченою. Про це, на думку видання, можна судити з деяких заяв, які зробив президент Росії Володимир Путін під час свого виступу на інвестиційному форумі "Росія кличе", що його організував "Зовнішторгбанк" у Москві на початку жовтня. Він іще тоді звернув увагу на нестандартну курсову й економічну політику, яку проводить Національний банк України.

Валютно-курсова політика НБУ підпорядковується збереженню стабільності української грошової одиниці. Об\'єктивних причин для значної девальвації гривні немає

— Ігор Прасолов, голова Ради НБУ

"За два роки регулятор провів валютну лібералізацію і диверсифікував валютний кошик, виробив інструменти блокування атак на гривню, а також оптимізував грошово-кредитну політику за допомогою регулювання ліквідності банків. У підсумку український Нацбанк отримав важелі управління інфляцією, якими не забув скористатися, домігшись мінімального рівня зростання споживчих цін за останнє десятиліття. В деякі місяці 2012 року на українському ринку і зовсім було зафіксовано дефляцію", - зазначають у виданні.

Аналітики вважають, що процес ревальвації української національної валюти може бути запущено після того, як банківська система та великий бізнес будуть насичені дешевою гривнею. Для цього нині нібито ведуть кампанію зі створення валютної паніки й ажіотажного попиту на долар.

"Домогтися такого ажіотажу в умовах стабільної економіки вдалося, в тому числі й завдяки щасливому збігу обставин. Цієї осені в Україні проходять парламентські вибори. Кілька попередніх виборчих перегонів у країні традиційно завершувалися доволі різкими стрибками валютних курсів із подальшим здешевленням гривні. Рефлекторно населення сприйняло інформацію про можливу девальвацію гривні, як найімовірніший варіант розвитку подій, що, своєю чергою, сприяло розвитку "валютної" паніки", - зазначає polit.ru.

Унаслідок подорожчання гривні великі споживачі імпортного газу, насамперед російського, отримають змогу зекономити на закупівлі цього енергоресурсу. Для Росії як постачальника це не стане серйозним потрясінням. Вона, як і раніше, отримуватиме за "блакитне паливо" доларовий аналог. Але от російським товаровиробникам може бути завдано удару. Адже їхні українські колеги зможуть скоротити собівартість своєї продукції, а отже - отримають можливості для зниження цін і ведення некоректної конкурентної боротьби, - побоюються росіяни.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram