ГоловнаЕкономікаДержава

Reuters: Україна продає вугілля Ірану за тіньовими схемами

В угодах використовують ланцюжок із посередників і бартер.

Reuters: Україна продає вугілля Ірану за тіньовими схемами

Українські компанії постачають Ірану вугілля, використовуючи різні тіньові схеми.

Про це пише Reuters, посилаючись на власні джерела.

Після того як Євросоюз і США запровадили жорсткі санкції проти Ірану, намагаючись змусити його відмовитися від продовження ядерної програми, багато іноземних компаній, включно із судноплавними, відмовилися працювати із цією країною.

Але Україна далі постачає в Іран коксівне вугілля і кокс, необхідні для виробництва сталі. Придбання вугілля для Ірану тепер особливо важливе, оскільки ЄС минулого тижня заборонив продаж сталі в ісламську республіку.

Через це іранські металурги повинні наростити її виробництво всередині країни, що збільшує потреби у вугіллі. Іранський ринок оцінюють близько у $25 млн на місяць.

"Іран раніше купував багато коксівного вугілля в Австралії для виробництва коксу, але тепер цього немає, оскільки великі компанії не хочуть робити це, тому що вони перед очима. Тож Іран почав купувати кокс в Україні", - стверджують джерела видання.

При цьому через обмеження на фінансові транзакції з Іраном в угодах часто використовують ланцюжок посередників і різні платіжні схеми з використанням декількох валют, включно з рублями.

"Нам запропонували продати вугілля Ірану, і вони купують усе більше останнім часом. Ми провели кілька операцій, але не безпосередньо, а через інші країни - Сирію і Ліван", - розповів представник одного з виробників коксівного вугілля в Україні. Інший спосіб торгівлі - обмін вугілля на сталь за тією самою ціною, щоб виключити питання оплати.

"Це дуже складно - працювати з Іраном. Для цього необхідно використовувати банк, що має особливі знання, а не звичайні банки або російські банки. Я використовував би ліванський банк, що має представництва в Тегерані і діє як посередник між заводами та постачальниками", - говорить один із трейдерів.

Джерела стверджують, що щомісяця в Іран продають 170-200 тис. тонн українського вугілля.

Нагадаємо, що в Україні щорічно видобувають понад 20 млн тонн коксівного вугілля.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram