ГоловнаЕкономікаФінанси

У 2012-2013 рр. курс залишиться в межах 8,10-8,40 грн/USD, - експерти

Фахівці впевнені, що заяви Fitch підігрівають спекулятивний попит на американську валюту.

У 2012-2013 рр. курс залишиться в межах 8,10-8,40 грн/USD, - експерти
Фото: Макс Левин

Зарубіжні фінансові рейтинги підігрівають на українському ринку спекулятивний попит на долар, але навіть з урахуванням цього фактора курс не покине коридор 8,10-8,40 грн/USD. Такого висновку дійшли експерти після оприлюднення інформації, яку обговорювали на закритій нараді в голови НБУ з банкірами, що пройшла цього тижня.

"Більшість фінансових рейтингових агентств втратили довіру після того, як "проґавили" кризу 2008 року. Це якщо не говорити про те, що багато місяців поспіль вони прогнозують обвал єврозони і дефолт Греції. Не сталося ні того, ні іншого, але паніка, яка виникла, дозволила непогано заробити низці інвесторів. Опублікована днями заява агентства Fitch про те, що до кінця 2012 р. гривня девальвується до 8,80 грн/USD - з тієї ж серії", - зазначив Ігор Василенко, незалежний економічний експерт. За його словами, навіть ажіотажний попит на валюту в Україні перед виборами не дозволить курсу вийти за мажі коридору, про який на закритій нараді говорив голова Національного банку України Сергій Арбузов - 8,10-8,40 грн/USD.

Схожої думки дотримується Олександр Савченко, колишній заступник голови НБУ. В інтерв'ю журналу "Forbes Україна" він заявив, що заява рейтингового агентства Fitch підігріла ситуацію на ринку, тим не менше, сьогоднішній врівноважений курс на рівні 8,20 грн/USD до кінця року не перевищить 8,40 грн/USD.

Як відомо, під час формування державного бюджету України на 2013 рік уряд заклав курс національної валюти на рівні 8,11-8,20 грн/USD

Як повідомляли раніше, фінансова G20 повинна на початку листопада ухвалити "дорожню карту" щодо зниження впливу рейтингових агентств на інвестиційні рішення. Про це кілька тижнів тому повідомив журналістів заступник міністра фінансів РФ Сергій Сторчак за підсумками засідання Ради фінансової стабільності в Токіо.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram